Virtahepo Taidetestaajien taide-elämyksenä Sorin Sirkuksella

Taidetestaajien taide-elämyksenä Sorin Sirkuksella lukuvuonna 2022–2023 on baltialaisen nykysirkusryhmä Circus Sabokin esitys Virtahepo. Esitykset Taidetestaajille ovat syys-lokakuussa, ja ne päättyvät keskiviikkona 12.10. Sen jälkeen teos esitetään vielä kerran Sorin Sirkuksella perjantaina 14.10.

Virtahepo (Jõehobu) on abstrakti nykysirkusesitys, joka käsittelee sirkuksen kautta ihmisen persoonallisuudessa ilmeneviä häpeällisiä ja piiloteltuja puolia. Sirkusta ja videotaidetta poikkitaiteellisesti yhdistelevä esitys kertoo myös voimaantumisesta ja itsensä hyväksymisestä.

Nykysirkuksen elastinen liike, meditatiiviset ja ajoittain tanssimusiikkiin ja melankoliseen rockiin liukuva äänimaisema sekä minimalistinen lavastus tuovat virtahevon läsnäolon lavalle. Virtahepo yhdistelee koreografista pariakrobatiaa ja dynaamisen ilmaköyden tanssillisuutta käsitellessään nykyihmiselle herkkiä aiheita. Esitys rakentaa vuorovaikutusta katsojiin etsien kosketusta jokaisen sisällä olevaan huolettomaan, leikkisään ja rakkautta etsivään lapseen. Lavalla kaksi hahmoa vievät katsojan läpi akrobatiantäyteisen ja emotionaalisen matkan, jättäen samalla taakseen menneisyyden taakat.

Esityksessä esiintyvät Saana Leppänen (FI) ja Kert Ridaste (EE). Interaktiivisesta videosuunnittelusta vastaa Taavi Varm (EE) ja monipuolisesta, elektronisesta- sekä folk- ja rock-soundeihin taipuvasta musiikista Thibaud Rancoeur (FR). Esityksen valosuunnittelu ja tekninen toteutus on Chris Kirsimäenin (EE) käsialaa ja pukusuunnittelijana sekä ison kiivettävän valkokankaan suunnittelussa ja toteutuksessa on toiminut Anni Veskimäe (EE). Esityksen dramaturgiaa ovat konsultoineet läpi taiteellisen tutkimus- ja harjoitusprosessin Sade Kamppila (FI) ja Julien Auger (FR). Esityksen teknikko on Pauli Niemelä (FI).

Circus Sabokin Kert Ridaste ja Saana Leppänen ovat valmistuneet Tukholman sirkuskorkeakoulusta DOCH:sta vuonna 2018. Kummankin taival akrobatian ja sirkuksen parissa on yli kahden vuosikymmenen mittainen. Leppänen on Sorin Sirkuksen kasvatti, joka löysi päälajinsa vertikaaliköyden 10-vuotiaana. Ridaste on pariakrobatiakoulun omistajan poikana harjoitellut lapsesta asti päälajiaan pariakrobatiaa, ja on ensimmäinen virolainen yliopistokoulutuksesta valmistunut sirkusartisti.

Ridaste ja Leppänen ovat esiintyneet ympäri maailmaa ja tehneet töitä useissa ryhmissä, joita ovat olleet Cirkus Cirkör, Circo Aereo, Cirkus Nikolajeff, High Bling, Sirkum Polaris ja Tanssiteatteri Minimi. Molemmat kuuluvat myös nykysirkusryhmään Circus I love you, joka muun muassa kiersi viisi kuukautta Suomessa ja Virossa vuoden 2019 aikana tavoittaen noin 25 000 katsojaa.

The following two tabs change content below.

Pertti Huovinen

Kirjoittaja työskentelee Sorin Sirkuksen tuottajana.

Latest posts by Pertti Huovinen (see all)