Sorin Sirkus

Sorin Sirkus on tehnyt sirkustaidetta tunnetuksi jo 30 vuotta. Toimintamme ydin on erityisesti lasten ja nuorten sirkustaiteen harrastuksen edistämisessä, ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Sorin Sirkus aloitti toimintansa Tampereen kaupungin Nuorisotoimen alaisena kerhona syksyllä 1985. Oma yhdistys perustettiin 1989. Yhdistyksen asioista vastaa hallitus, joka koostuu puheenjohtajan lisäksi kuudesta kahdeksaan varsinaisesta jäsenestä.

Taiteen perusopetus

Sorin Sirkus aloitti Taiteen perusopetuksen tarjoamisen ensimmäisten joukossa Suomessa vuonna 1993. Tällä hetkellä sirkuskoulussamme on yli 500 oppilasta, joiden perehdyttäminen sirkuksen ihmeelliseen maailmaan lepää ammattitaitoisen henkilökuntamme harteilla. Sorin Sirkus on profiloitunut korkeatasoiseksi sirkustaiteen ja nuorisokulttuurin kehittäjäksi. 

Huomionosoitukset

Vuonna 2010 myönnetty lastenkulttuurin valtionpalkinto ja valtakunnalliseksi nuorison palvelu- ja kehittämiskeskukseksi nimeäminen, Nuori Kulttuuri -lähettiläs titteli vuosilta 2008 ja 2009 sekä useat palkinnot niin ohjaaja Taina Kopralle kuin sirkuskoulun oppilaille sekä Sorin Sirkuksen kasvattien menestyminen niin kotimaassa kuin maailmallakin ovat osoitus kauaskantoisesta ja korkeatasoisesta taiteen ja nuorisokulttuurin parissa tehdystä huikeasta työstä.

Edelläkävijä

Sorin Sirkus on monella tapaa edelläkävijä Suomen nuorisosirkuskentässä. Vilkas kansallinen ja kansainvälinen toiminta on sirkuksen voimavara ja jatkuvan kehittymisen edellytys: tällä hetkellä sirkuksemme on mukana erilaisissa kotimaisissa ja eurooppalaisissa sirkushankkeissa. Yhteishankkeet tukevat opetustoiminnan jatkuvaa kehittämistä, ja ovat toisaalta myös kulttuurivientiä sirkusesitysten muodossa. 

Esitystoiminta

Sorin Sirkus on tunnettu tasokkaasta ja omaleimaisesta esitystoiminnasta. Vuosittainen Joulushow kerää katsomoihin jopa 10 000 katsojaa. Vuonna 2012 Joulushow'n pitkäaikainen suunnittelijaryhmä sai Teatterin Tiedotuskeskuksen myöntämän Sirkuksen Lumo -palkinnon visuaalisesti näyttävästä ja ammattimaisesta nuorisosirkusesitysten valmistamisesta, joka huipentui Joulushow-esitykseen "Kujalla". Esiintyvät-ryhmän jäsenistä useat ovat ponnistaneet maailmalle esiintyviksi sirkusammattilaisiksi tai esittävän taiteen kentälle erilaisiin tehtäviin.

Lisätietoa toiminnasta

Sorin Sirkus aloitti toimintansa Tampereen kaupungin nuorisotoimen alaisena kerhona vuonna 1985. Oma yhdistys Sorin Sirkus ry perustettiin vuonna 1989. Yhdistyksen asioista päättää hallitus, joka koostuu puheenjohtajan lisäksi kuudesta kahdeksaan varsinaisesta jäsenestä.

Toiminta

Sorin Sirkus on antanut taiteen perusopetusta jo vuodesta 1993. Laajan oppimäärän opetussuunnitelma hyväksyttiin Tampereen kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa 2006.

Sirkuskoulun harjoituskerrat vaihtelevat 1-7 kertaa viikossa oman tason ja innostuksen mukaan. Sorin Sirkus on tarjonnut kymmenille nuorille ponnahduslaudan ulkomaisille sirkusareenoille ja sirkusalan oppilaitoksiin. Osa on kouluttautunut ohjaajiksi ja jotkut ovat löytäneet ammatin sirkuksen läheltä maskeerauksesta, valosuunnittelusta jne. Sadoille lapsille ja nuorille sirkus on ollut ja on upea harrastus!

Sorin Sirkus tarjoaa sirkusta myös aikuisille aikuisten sirkuskoulussa ja tyhy-päivien muodossa. Myös perheen aivan pienimmät pääsevät sirkustelemaan Sorin Sirkuksella. Tavoitteena on antaa jokaiselle mahdollisuus päästä vaikka hitusenkin kokeilemaan sirkustaiteen ihmeellistä maailmaa!

Sorin Sirkus toimii yhdistyspohjalta ja arvoihimme kuuluvat sekä sirkuksen avoimuus, että pyrkimys pitää sirkusharrastus mahdollisimman saavutettavana. Tarvitsemme kuitenkin tukea näihin tavoitteisiin päästäksemme ja ehkä helpoin tapa osallistua ja auttaa on liittyä yhdistyksen jäseneksi. Jokainen sirkuskoululainen on automaattisesti Sorin Sirkus ry:n jäsen, mutta vanhemmat tai muut kiinnostuneet voivat halutessaan liittyä jäseniksi ja tukea siten sirkuskoulua sekä Sorin Sirkuksen muuta toimintaa.

Liittyminen jäseneksi tapahtuu täyttämällä jäsenlomakkeen. Teille lähetetään lasku jäsenmaksusta sähköpostilla kerran vuodessa. Jäsenmaksun suuruus päätetään vuosittain yhdistyksen kokouksessa. Jäsenyyden voi irtisanoa koska vain ilmoittamalla siitä kirjallisesti Sorin Sirkukselle.

Voit myös kannattaa toimintaa maksamalla vapaavalintaisen kannatusmaksun yhdistykselle. Näin, et sitoudu jäsenyyteen vaan kannatat toimintaa kertaluonteisesti. Täyttämällä lomakkeen saatte kannatusmaksun suorittamiseen maksuohjeet sähköpostitse.

Nimi (pakollinen)

Yrityksen tai yhteisön nimi

Syntymäaika (jäsenille pakollinen)

Osoite (jäsenille pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Haluan liittyä yhdistyksen jäseneksi (jäsenmaksu 42 € / vuosi).
Jäsenmaksu laskutetaan vuosittain.

Haluan tukea toimintaa kannatusmaksulla.
Kannatusmaksun summa:
Saatte ohjeet kannatusmaksun suorittamiseen sähköpostitse.

captcha

Kirjoita ylläoleva koodi tähän

Suomen Nuorisosirkusliitto ry
Taiteen perusopetusliitto (TPO)
Esittävän taiteen oppilaitosten liitto (ETOL)
Caravan, European youth and social circus network
Sirkustirehtööri Taina Kopra on Opetushallituksen musiikki-, teatteri- ja tanssinalan koulutustoimikunnan varajäsen
NICE, Network of International Circus Exchange
FEDEC, European Federation of Vocational Circus Schools
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ssa, jonka kautta sirkus pääsee vaikuttamaan sirkusalan kehitykseen työnantajan näkökulmasta
Tampereen kaupunki
Lasten Tampere Ry
Tampereen yliopisto, Tampereen normaalikoulu
Turun Ammattikorkeakoulu/Taideakatemia/Sirkus
Koulutuskeskus Salpaus/Sirkustaiteen koulutus
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus PiiPoo
Tampere Teatteripääkaupunki
Tampere Tunnetuksi Ry
Circus Ruska Festival
Tampereen seudun ammattiopisto TREDU
Tampereen aikuiskoulutuskeskus TAKK
Make-Up Artist -koulu

Sosiaalisen sirkuksen kumppanit:

Sopimusvuori-säätiö
Kylmäkosken vankila
Villa Hockey nuorten huumekuntoutuskoti
Tampereen kaupunki, Hatanpään koulu ja Etelä-Hervannan koulu
Nauha ry
Valkeakosken tukiasumisyksikkö
Ruoveden vastaanottokeskus
Parkkuun ryhmäkoti
SPR Hämeenkyrön alaikäisyksikkö
Satakielen ryhmäkoti

Kansainvälisyys on olennainen osa sirkustaidetta. Sorin Sirkus pyrkii tarjoamaan oppilailleen kosketuksen kansainväliseen sirkusmaailmaan. Vuosien aikana meidät on kutsuttu moniin mielenkiintoisiin paikkoihin esiintymään ja pitämään sirkustyöpajoja, mutta pyrimme myös kutsumaan vieraaksemme Sorin Sirkukselle kansainvälisiä huippuosaajia ja opettajia. Mahdollisuuksien mukaan osallistumme kansainvälisiin festivaaleihin ja tapahtumiin. Ylpeänä voimme myös todeta, että Sorin Sirkukselta on ponnistanut monia kansainvälisesti menestyksekkään uran luoneita sirkusartisteja.

Caravan – European youth circus and educational network

Caravan on eurooppalaisen nuoriso­sirkuksen verkosto, jonka kuudes toimintavuosi 2012 oli. Mukana olevat maat olivat: Belgia, Espanja, Hollanti, Irlanti, Luxemburg, Pohjois-Irlanti, Ranska, Romania, Ruotsi ja Suomi, verkosto laajenee jatkuvasti. Verkoston tehtävä on tehdä tiivistä yhteistyötä järjestämällä kursseja sekä opettajille että oppilaille ja vaihtaa tieto-taitoa esim. sirkuskoulun organisaatiota ja taloutta koskevissa asioissa. Verkoston kotisivut ovat www.caravancircusnetwork.eu, josta löytyy tietoja verkostosta ja sen jäsensirkuksista. Verkostolla on yksi työntekijä, joka palkattiin European Active body -hankerahalla. Vuoden 2012 muut hankkeet voitiin toteuttaa mm. Youth in Action ja Grundvik – EU:n rahoitusohjelmien turvin.

 Vuoden 2012 aikana Caravan verkoston toimintaa:

 •   22. – 24. maaliskuuta Seminaari: Circus and Hip-hop for inclusion (Bagneux/Pariisi, Ranska)
 • Heinäkuu (Bagneux/Pariisi) – Kulttuuri ohjelma: ensimmäinen residenssi of the “Hip Cirq Europ”
 • 21. – 29. heinäkuuta Tampere (Suomi) – nuorisovaihto : Share, Care, Dare Together in Europe!
 • 3. – 17. syyskuuta (Bryssel) – Kulttuuri Ohjelma: toinen “Hip Cirq Europ” residenssi
 • 26.-28. syyskuuta (Bukarest) – Leonardo “Transfer of Innovation”: aloitustapaaminen “Circus Trans Formation”-projektista
 • 17.- 19. joulukuuta, Tampere (Suomi) CIRCUS TRANS FORMATION pääkouluttajien tapaaminen

EU:n Kulttuuri-ohjelman hanke

Hip Cirq Europ’ on EU:n Kulttuuri-ohjelman hanke, jossa Sorin Sirkus on osatoteuttajana. Toukokuussa 2012 alkanut kaksivuotinen hanke yhdistää sirkustaidetta ja uusia katukulttuurin muotoja (hip hop, parkour, free running). Hip Cirq Europ’ esittelee uusia, nousevia taiteilijoita ja avaa eri lähtökohdista tuleville nuorille ovia kulttuurin maailmaan. Sorin Sirkuksen edustajat ovat Seela Wanvik ja Petteri Savikorpi.

Sirkuksen ja katukulttuurin synnyttämien taiteenlajien kautta hanke tutkii taiteen, liikkeen ja yhteiskunnallisen muutoksen välistä suhdetta. Hankkeen tarkoituksena on edistää urbaanien taiteiden tunnettuutta ja arvostusta, nuorten taiteilijoiden taloudellista, sosiaalista ja kulttuurillista yhdentymistä ja avata ovia nouseville sirkus- ja hip hop -taiteilijoille. Tavoitteena on myös tuoda taidetta lähelle uusia yleisöjä sekä hyödyntää sosiaalista sirkusta syrjäytymisen ehkäisemisen keinona. Taiteilijat osallistuvat myös kunkin osallistujasirkuksen sosiaalisen sirkuksen opetukseen.

Youth in Action nuorisovaihto ”Share, Care, Dare Together in Europe!”

Heinäkuussa Sorin Sirkukselle saapui neljä nuorta sirkuslaista ja yksi tai kaksi ohjaajaa kuudesta Caravan-verkoston sirkuksesta. Nuorisovaihdon teemana oli ennakkoluulojen poistaminen sirkuksen keinoin, otsikko oli ”Share, Care, Dare Together in Europe!” Tavoitteena oli tutustua toisiin eurooppalaisiin nuoriin ja heidän kulttuuriinsa, purkaa ennakkoluuloja huumorin ja yhteisen tekemisen kautta. Nuoret olivat jo hankkeen suunnitteluvaiheessa olleet mukana aktiivisesti rakentamassa viikon ohjelmaa. Nuoret ja heidän mielipiteensä, toiveensa, palautteensa ja oma-aloitteinen tekemisensä ovat hankkeessa keskeisiä asioita.

Ruotsista, Hollannista, Pohjois-Irlannista, Ranskasta, Espanjasta, Belgiasta ja tietysti Suomesta kotoisin olevat nuoret tutustuvat suomalaiseen luontoon, suomalaisiin luontoarvoihin, kierrätykseen ja ulkoiluun Ylöjärvellä Antaverkan leirikeskuksessa. Lisäksi viikon aikana he harjoittelevat sirkuksella yhteisiä esityksiä. Nämä esitykset muovautuivat nuorten etukäteen tekemien humorististen, eri maita koskevien ennakkoluuloista kertovien harjoitelmien pohjalta. Esitykset nähtiin Särkänniemen huvipuistossa perjantaina 27.7. Nuoret olivat vaihdosta innoissaan ja antoivat todella positiivista palautetta. Hankkeen vastuuopettajana ja sorilaisten ryhmän ohjaajana toimi Tytti Vesamäki.

EU:n nuorisotoimintaohjelma Youth in Action on Euroopan unionin toimintaohjelma nuorille. Sen tavoitteena on edistää aktiivista eurooppalaista kansalaisuutta, yhteisvastuullisuutta ja suvaitsevaisuutta Euroopan nuorten keskuudessa ja saada heidät osallistumaan unionin tulevaisuuden muovaamiseen.

Esiintyvät-ryhmän matka Tarttoon

Myös Suomen rajojen ulkopuolelle uskaltauduttiin, esiintymismatka suuntautui Tarttoon touko-kesäkuun vaihteessa. Mukana matkalla oli 11 Esiintyvät -ryhmäläistä. Näytöksiä oli kaksi Lastensuojelun päivän aattona 31.5. ja varsinaisena tapahtumapäivänä 1.6. yksi. Sorilaiset avasivat virallisesti tapahtuman yhdessä pormestarin kanssa. Esitykset saivat positiivisen vastaanoton.

YIA, European Voluntary Service

Sirkuksella toimi myös toisen Youth in Action -ohjelma, European Voluntary Service. Saksalainen diabolisti Stefan Bauer työskenteli tammikuun alusta kesäkuun loppuun vapaaehtoisena sirkusopettajana. Stefanin lähettävä organisaatio oli GrentzKultur. Ranskalainen nuorallatanssija Caroline Massot tuli vuoden mittaiselle EVS-jaksolle elokuun alussa. Carolinen lähettävä organisaatio on Maison de l’Europe.

Sorin Sirkuksen residenssitoiminta

Ahlmanintien sirkuskeskuksella harjoittelee sekä ulkomaisia että kotimaisia ryhmiä.

Kysy lisää:
Taina Kopra, 044 345 3737
(etunimi.sukunimi@sorinsirkus.fi)

Sorin Sirkus ulkomailla

 • Marraskuu 2012, European Youth Circus- festivaalit Saksan Wiesbadenissa, jonglöörit Merri Heikkilä, Jaakko Sirainen ja Onni Toivonen
 • Syyskuu 2012, Bukarest, aloitustapaaminen “Circus Trans Formation”-projektista
 • Syyskuu 2012, Bryssel, toinen “Hip Cirq Europ” residenssi
 • Heinäkuu 2102, Bagneux/Pariisi, ensimmäinen residenssi “Hip Cirq Europ” –hankkeesta
 • Toukokuu 2012, Sveitsin Basel, Young Stage- sirkusfestivaaleilla tolppa-akrobaatit Daniel Huitinen ja Sami Räikkä
 • Lokakuu 2011, Guadeloupe, sirkusta ja breakdancea yhdistävä residenssi
 • Heinäkuu 2011, Luxemburg Caravan, sirkusaiheinen nuorten tapaaminen
 • Heinäkuu 2011, Pariisi Break Dance & Sirkus
 • toukokuu 2010, Luxemburg, opinto- ja esitysmatka
 • heinäkuu 2009, Belfast, “Youth exchange” –eurooppalainen nuorisoyhteisleiri
 • maaliskuu 2009, Tukholma, opintomatka
 • elokuu 2008, Tampere, Venäjä-Viro-Suomi 3-vuotisen yhteistyöprojektin päätösesitys
 • heinäkuu 2008, Pariisi, “Youth exchange” – eurooppalainen nuorisoyhteisleiri
 • heinäkuu 2008, Lontoo, esityksiä ”The London International Youth Circus Festival 2008”
 • huhtikuu 2008, Pietari, Venäjä-Viro-Suomi 3-vuotisen yhteistyöprojektin yhteisleiri
 • helmikuu 2008, Pariisi, opintomatka
 • toukokuu 2007, Helsinki, esiintyminen Eurovision laulukilpailun finaalin lavaohjelmassa
 • helmikuu 2007, Lontoo, opintomatka
 • heinäkuu 2006 Viro, Tartto, Hansa päivät
 • elokuu 2005 Ruotsi, Subörb-festival
 • elokuu 2005 Tanska, H.C. Andersen festivaalit
 • helmikuu 2005 Ruotsi, Cirkuspiloterna-leiri
 • joulukuu 2004, Suomi, Nuori Kulttuuri, Kupla-sirkusfestivaalit
  (4 ryhmää Ruotsista ja 1 Virosta)
 • syksy-talvi 2004, Suomi, ohjaaja Ole Brekke, Tanskasta The Commedia Schoolista
 • marraskuu 2004 Saksa, Wiesbadenin nuorisosirkusfestivaalit
 • elokuu 2004, Saksa, Sylt, SOLyCIRCO festivaalit
 • kesäkuu 2004, Ruotsi, Ludvika Minicircuksen 20-v juhlanäytös
 • toukokuu 2004, Ruotsi, östersund
 • marraskuu(?), 2003, Yhdysvallat, opintomatka
 • elokuu 2003 Ruotsi, Subörb-festivaalit
 • elokuu 2003 Tanska, Kööpenhamina, The Commedia School
 • elokuu 2003 Saksa, Sylt-festivaali
 • helmikuu 2003, Tartto, Tarton Fox Tsirkus yhteisleiri &
  esiintymisiä Sadama-teatterissa
 • kesäkuu 2003, Suomi, Tarton Fox Tsirkus yhteisleiri &
  esiintymisiä mm. Tampere-talossa
 • maaliskuu 2002, Ruotsi, Cirkuspiloterna vierailu
 • marraskuu 2002, Saksa, Wiesbadenin nuorisosirkusfestivaalit
 • heinäkuu 2001, Saksa, Sylt, 6 esitystä
 • toukokuu 2001, Tanska, Kööpenhamina, jonglöörikonventio
 • huhtikuu 2001, Viro, esityksiä 2 kpl
 • helmikuu & huhtikuu 2001 Suomi, Ole Brekke, The Commedia Schoolista
 • heinäkuu 2000, Kanada, Toronto, Finn Frand Fest
 • kesäkuu 2000, Ruotsi, Göteborg (Cirkus Cirkör) ja
  Ludvika Mini cirkus
 • huhtikuu 2000, Ruotsi, kv-kongressi

Hallitus

Markku Rimpelä, puheenjohtaja
Jaana Kaartinen
Jouni Kivimäki
Mika Lehtinen
Perttu Pesä
Jouni Raatikainen
Martti Silvennoinen
Vesa Toivonen 

Lisäksi kutsuttuna:
Taina Kopra, sirkustirehtööri
Ulla Majuri, talouspäällikkö
Merja Koskiniemi, rehtori

Sorin Sirkus 30 vuotta (2015)

Sorin Sirkus täytti 30 vuotta vuonna 2015. Vuoden 2015 juhlajoulushow oli Las Necalas. Voit tutustua Sorin Sirkuksen 30-vuotisjuhlien kunniaksi tehtyyn verkkohistoriikkiin tai lukea juhlavuoden tunnelmista alla olevien linkkien kautta. 

Verkkohistoriikki
Juhlavuoden tunnelmia