Taiteen perusopetusta vuodesta 1993
Sorin Sirkus aloitti taiteen perusopetuksen tarjoamisen ensimmäisten joukossa Suomessa vuonna 1993. Sorin Sirkus on profiloitunut korkeatasoiseksi sirkustaiteen ja nuorisokulttuurin kehittäjäksi. Toimintamme ydin on erityisesti lasten ja nuorten sirkustaiteen harrastuksen edistämisessä, ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Tällä hetkellä Sorin Sirkuksen sirkuskoulussa on yli 500 oppilasta, ja opetuksen tavoitteet perustuvat taiteen perusopetuksesta annetun lain (633/98) valtakunnallisiin opetussuunnitelmien perusteisiin, joita sovelletaan paikallistasolla. Sirkustaiteen perusopetus Sorin Sirkuksessa on järjestetty yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Opetuksessa yhdistyvät oivasti liikunta- ja taidekasvatus, sosiaalinen ja henkinen kehitys sekä taiteidenvälisyys, ja oppilaat pääsevät tutustumaan kansainväliseen ilmapiiriin vierailevien opettajien ja esitysten kautta. Sorin Sirkus on tarjonnut kymmenille nuorille ponnahduslaudan ulkomaisille sirkusareenoille ja sirkusalan oppilaitoksiin, ja sadoille lapsille ja nuorille sirkus on ollut ja on upea harrastus!
Ilmoittaudu oppilaaksi sirkuskouluun
Varhaisiän sirkuskasvatus
Varhaisiän sirkuskasvatuksen tarkoituksena on, että oppilas tutustuu sirkustaiteeseen ja ohjattuun liikunnalliseen harjoitteluun ryhmässä. Varhaisiän sirkuskasvatus on suunnattu 4–8-vuotiaille. Opetusryhmät on jaoteltu pääsääntöisesti ikävuosittain. Ryhmät harjoittelevat kerran viikossa. Alle kouluikäisten ryhmien harjoitusten kesto on 60 minuuttia ja kouluikäisten 90 minuuttia. Varhaisiän sirkuskasvatuksen tavoitealueet ovat ryhmässä toimiminen, motoristen taitojen kehittäminen ja terveen itsetunnon sekä luovuuden tukeminen.
Yleinen oppimäärä
Yleisen oppimäärän opintojen tavoitteena on antaa oppilaille mahdollisuus tutustua sirkukseen taiteenalana ja antaa pohja elinikäiselle taiteen harrastamiselle. Opetuksessa tuetaan oppilaan itsetunnon kehittymistä, oppimisen iloa sekä oppilasryhmän sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Sorin Sirkuksessa yleinen oppimäärä suoritetaan seitsemässä vuodessa. Lukuvuoden pituus on 33 viikkoa ja yleisen oppimäärän oppilaat harjoittelevat kerran viikossa. Yhden oppitunnin pituus on 45 minuuttia ja yhden harjoituskerran kesto on 90 minuuttia eli kaksi oppituntia.
Laaja oppimäärä
Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän tavoitteena on luoda edellytyksiä elinikäiselle taiteen harjoittamiselle ja aktiiviselle kulttuuriselle osallisuudelle. Oppilasta ohjataan osaamisen monipuoliseen ja päämäärätietoiseen kehittämiseen sekä taiteesta nauttimiseen. Tavoitealueet ovat sirkustekniikka, kehontuntemus- ja hallinta, sirkustaiteen tuntemus sekä ilmaisu ja esiintyminen. Laajan oppimäärän laajuus on 1300 oppituntia (ot) ja se koostuu perusopinnoista (800 ot) ja syventävistä opinnoista (500 ot). Sorin Sirkuksessa laaja oppimäärä suoritetaan seitsemässä vuodessa.
Esiintyvät
Sirkuskoulun oppilaiden keskuudesta sirkustirehtööri Taina Kopra valitsee esiintyvät-ryhmän. Ryhmä edustaa Sorin Sirkusta Suomessa ja ulkomailla. Esiintyvät harjoittelevat ympäri vuoden, 42 opintoviikkoa: viikossa 12-30 oppituntia; vuodessa 504-1260 oppituntia. Heidän etuoikeutenaan on harjoitella paljon, monipuolisesti ja huippuohjaajien kanssa. Ryhmän jäsenet paitsi tähdittävät sirkuksen päätapahtumaa joulushow-esitystä, myös keikkailevat ahkerasti ympäri vuoden. Ryhmän toiminnasta voi lukea lisää esitystoiminnan sivulta.
Sirkuskoulun toiminta
Sorin Sirkuksen sirkuskouluun otetaan oppilaita etupäässä syyslukukauden alussa. Varhaisiän sirkuskasvatuksen (4-8 -vuotiaat) sekä yleisen oppimäärän (yli 9-vuotiaat) vapaille oppilaspaikoille oppilaat valitaan arpomalla. Vapaat paikat täytetään ilmoittautumisjärjestestyksessä tai arvotaan, mikäli hakijoita on paljon.
Laajaan oppimäärään (yli 9-vuotiaat) haettaessa painotetaan oppilaan motivaatiota sitoutua pitkäjänteiseen harrastukseen. Valinnoissa pyritään huomioimaan oppilaan aiempi kokemus sekä harrastustausta. Vapaat paikat arvotaan ottaen huomioon oppilaan tausta.
Kesäleirin käyminen antaa oppilaalle mahdollisuuden kokeilla sirkusta itse, jolloin voi myös tietää, haluaako harrastuksen aloittaa. Kiinnostus oppilaspaikkaan ilmoitetaan kesäleirin aikana opettajalta saatavalla lomakkeella tai ilmoittautumalla täältä (sivun alareunassa kohta "haku taiteen perusopetukseen"). Oppilaspaikat arvotaan, kun kaikki leirit ovat loppuneet, yleensä heinäkuun alussa.
Oppilaaksi voi hakeutua myös ilman kesäleiriä. Täytämme vapaita paikkoja myös kesken vuoden.
Poikkeuksen edellä mainittuun tekevät muista sirkuskouluista siirtyvät oppilaat, tai jotain muuta lajia pitkään harrastaneet, yli 10-vuotiaat oppilaat, joiden oppilaspaikoista päätetään aina erikseen.
Haku sirkuskouluun tästä.
Oppilaaksi ottamisesta, tai muuten sirkuskouluun liittyvistä asioista voi aina kysellä sirkuskoulun toimistolta osoitteesta sirkuskoulu(a)sorinsirkus.fi.
Sorin Sirkuksen arvoihin kuuluu keskeisesti ajatus sirkusharrastuksen mahdollistamisesta kaikille. Sorin Sirkus voi myöntää jokaiselle lukukaudelle viisi vapaaoppilaspaikkaa pienituloisten perheiden oppilaille. Vapaaoppilaspaikkoja haetaan kirjallisesti Sorin Sirkuksen hallitukselta. Hakemuksesta tulee selvitä perheen taloudellinen tilanne ja sen mahdollinen muutos. Paikka voidaan myöntää samalle oppilaalle kahdesti, mutta ei peräkkäisille lukukausille. Hakemukset ovat vapaamuotoisia ja ne tulee toimittaa sirkuskoulun rehtori Merja Koskiniemelle (etunimi.sukunimi@sorinsirkus.fi) ennen lukukauden alkua (syyskausi 31.7 tai kevätkausi 31.12. mennessä). Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti ja tapauskohtaisesti.
Lukukausi 2024–2025
Haku sirkuskoulun varsinaiseksi oppilaaksi on avoinna.
Hae sähköisen lomakkeen kautta!
Sirkuskoulun tärkeitä päivämääriä:
• Syyslukukausi alkaa viikolla 34 eli ma 19.8.2024
• Syysloma vko 42 (ma-la 14.–19.10.) – ei vakitunteja, syyslomaleirejä
• Syyslukukausi päättyy viikolla 49/50
Sorin Sirkus tekee lukuvuosittain yhteistyötä ja ylläpitää vuoropuhelua sekä oppilaiden vanhempien että sirkuskoulun oppilaskunnan kanssa kehittämällä sirkuksen hyväksi tehtävän vapaaehtoistyön mahdollisuuksia. Vapaaehtoistyötä on mahdollista tehdä Sorin Sirkuksen vuosittaisissa tapahtumissa, joissa vapaaehtoiset hoitavat mm. kahviomyyntiä, katsomovalvontaa, pysäköinninohjausta ja narikkaa. Tapahtumatuotannon ja asiakaspalvelun työtehtävistä on siis hyötyä, mutta mitään erikoisosaamista ei tarvita, vaan kaikkiin tehtäviin opastetaan.
Sirkuskoulussa oppilaina oleville nuorille pyritään tarjoamaan omien tapahtumien myötä positiivisia kokemuksia vapaaehtoistyöstä, ja samalla ohjataan sirkuksen varainhankinnan tuottoja myös oppilaskunnan ja oppilaiden omaan toimintaan.
Oppilaiden vanhemmille vapaaehtoistyö tarjoaa puolestaan mahdollisuuksia tutustua lähemmin lasten sirkusharrastukseen ja -ammattilaisiin sekä sirkuskentän toimintaan.
Tule siis rohkeasti mukaan! Voit ilmoittautua sähköpostilla osoitteeseen: sorinsirkus@sorinsirkus.fi. Yhteyshenkilönä toimii Pertti Huovinen, p. +358 44 736 3067, pertti.huovinen@sorinsirkus.fi.