Sirkuskoulu

Sorin Sirkus aloitti Taiteen perusopetuksen tarjoamisen ensimmäisten joukossa Suomessa vuonna 1993. Sorin Sirkus on profiloitunut korkeatasoiseksi sirkustaiteen ja nuorisokulttuurin kehittäjäksi. Sirkuskoulussamme on tällä hetkellä yli 500 oppilasta. Sorin Sirkus on tarjonnut kymmenille nuorille ponnahduslaudan ulkomaisille sirkusareenoille ja sirkusalan oppilaitoksiin, ja sadoille lapsille ja nuorille sirkus on ollut ja on upea harrastus!

Taiteen perusopetus

Toimintamme ydin on erityisesti lasten ja nuorten sirkustaiteen harrastuksen edistämisessä, ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Tällä hetkellä Sorin Sirkuksen sirkuskoulussa on yli 500 oppilasta, joiden perehdyttäminen sirkuksen ihmeelliseen maailmaan lepää ammattitaitoisen henkilökuntamme harteilla. Sirkustaiteen perusopetuksen oppilaat pääsevät tutustumaan kansainväliseen ilmapiiriin vierailevien opettajien ja esitysten kautta.

 

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet perustuvat taiteen perusopetuksesta annetun lain (633/98) valtakunnallisiin opetussuunnitelmien perusteisiin, joita sovelletaan paikallistasolla. Taiteen perusopetus Sorin Sirkuksessa on järjestetty yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Sirkustaiteen perusopetuksessa yhdistyvät oivasti liikunta- ja taidekasvatus, sosiaalinen ja henkinen kehitys sekä taiteidenvälisyys. 

Esiintyvät

Sirkuskoulun oppilaiden keskuudesta sirkustirehtööri Taina Kopra valitsee esiintyvät -ryhmän. Ryhmä edustaa Sorin Sirkusta Suomessa ja ulkomailla. Esiintyvät harjoittelevat ympäri vuoden, 42 opintoviikkoa: viikossa 12-30 oppituntia; vuodessa 504-1260 oppituntia. Heidän etuoikeutenaan on harjoitella paljon, monipuolisesti ja huippuohjaajien kanssa. 

Sirkuskoulun toiminta

Sorin Sirkuksen sirkuskouluun otetaan oppilaita etupäässä syyslukukauden alussa. Varhaisiän sirkuskasvatuksen (4-8 -vuotiaat) sekä yleisen oppimäärän (yli 9-vuotiaat) vapaille oppilaspaikoille oppilaat valitaan arpomalla. Vapaat paikat arvotaan ensisijaisesti sirkuskoulun kesäleireille osallistuneiden kesken.

Laajaan oppimäärään (yli 9-vuotiaat) haettaessa painotetaan oppilaan motivaatiota sitoutua pitkäjänteiseen harrastukseen. Valinnoissa pyritään huomioimaan oppilaan aiempi kokemus sekä harrastustausta. Vapaat paikat arvotaan ottaen huomioon oppilaan tausta.

Kesäleirin käyminen antaa oppilaalle mahdollisuuden kokeilla sirkusta itse, jolloin voi myös tietää, haluaako harrastuksen aloittaa. Kiinnostus oppilaspaikkaan ilmoitetaan kesäleirin aikana lomakkeella. Oppilaspaikat arvotaan, kun kaikki leirit ovat loppuneet, yleensä heinäkuun alussa.

Oppilaaksi voi hakeutua myös ilman kesäleiriä. Täytämme vapautuvia paikkoja myös kesken vuoden, etupäässä kesäleirin käyneiden, paikkaa vaille jääneiden oppilaiden listalta.

Poikkeuksen edellä mainittuun tekevät muista sirkuskouluista siirtyvät oppilaat, tai jotain muuta lajia pitkään harrastaneet, yli 10-vuotiaat oppilaat, joiden oppilaspaikoista päätetään aina erikseen.

Haku sirkuskouluun tästä.

Hinnasto

Lukuvuodessa on syys- ja kevätlukukausi, joilta molemmilta peritään lukukausimaksu. Sisaralennus on 18 euroa per lapsi. Tämän lisäksi on jäsenmaksu 43 euroa, joka maksetaan kerran vuodessa. Hinnat on ilmoitettu sitoumuksetta.

Lataa lukuvuoden 2019-2020 hinnasto (pdf)


Vapaaoppilaspaikat

Sorin Sirkuksen arvoihin kuuluu keskeisesti ajatus sirkusharrastuksen mahdollistamisesta kaikille. Sorin Sirkus voi myöntää jokaiselle lukukaudelle viisi vapaaoppilaspaikkaa pienituloisten perheiden oppilaille. Vapaaoppilaspaikkoja haetaan kirjallisesti Sorin Sirkuksen hallitukselta. Hakemuksesta tulee selvitä perheen taloudellinen tilanne ja sen mahdollinen muutos. Paikka voidaan myöntää samalle oppilaalle kahdesti, mutta ei peräkkäisille lukukausille. Hakemukset ovat vapaamuotoisia ja ne tulee toimittaa sirkuskoulun rehtori Merja Koskiniemelle (etunimi.sukunimi@sorinsirkus.fi) ennen lukukauden alkua (syyskausi 31.7 tai kevätkausi 31.12. mennessä). Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti ja tapauskohtaisesti.

Oppilaaksi ottamisesta, tai muuten sirkuskouluun liittyvistä asioista voi aina kysellä sirkuskoulun toimistolta osoitteesta sirkuskoulu@sorinsirkus.fi.

Lukukausi 2019-2020

Haku sirkuskoulun varsinaiseksi oppilaaksi on avoinna. Varhaisiän ryhmät (4-6-vuotiaat) ovat täysiä, mutta sitä vanhempia mahtuu vielä mukaan. Voit lukea valintaprosessista lisää ja ilmoittautua täältä.

Sirkuskoulun tärkeitä päivämääriä

 • Sirkuskoulun syyslukukausi 19.8. – 5.12.2019.
 • Syysloma vko 42, (14.-20.10.) – ei opetusta.
 • Joulushown ensi-ilta pe 22.11.2019
 • Syyslukukausi päättyy viikolla 49
 • Kevätlukukausi alkaa viikolla 2 eli ti 7.1.2020
 • Hiihtoloma vko 9 (24.2.–1.3.2020) – ei opetusta
 • Lopputyöfestivaali Sorifest 18.4.2020
 • Kevätlukukausi päättyy 20.5.2020 (Kevätsirkus 15.5 – 18.5.)

Taikurikerho, kaikille yli 10-vuotiaille

Taikurikerhossa opiskellaan laajasti taikuuden perusteita korttitempuista suuriin illuusioihin ja mentalismista lähitaikuuteen. Kerho on tarkoitettu kaikille yli 10-vuotiaille taikuudesta kiinnostuneille, on sitten vasta-alkaja, harrastaja tai ammattilainen. Kerhoon voi tulla myös yhdessä vanhemman kanssa. Kerhon vetäjänä toimii useasti palkittu taikuri Pasi Hyvärinen

 • Kurssilla opetellaan muun muassa:
 • lukemaan ihmisen ajatuksia
 • taikomaan esineitä kadoksiin ja näkyviin
 • monistamaan, katkaisemaan ja ehjäämään esineitä
 • leijuttamaan esineitä
 • tekemään erilaisia taikoja arkipäivän esineillä ja asioilla

Taikurikerho kokoontuu maanantaisin klo 19.15-20.45.

Sorin sirkuskoululaisille taikurikerho on opetussuunnitelmaan kuulumaton lisätunti ja sen hinta on 48 € syyslukukausi ja 51 € kevätlukukausi. Merikarhuille ja sirkuskoulun ulkopuolisille osallistujille Taikurikerhon hinta on 179 € syksy ja 193 € kevät. (Huom. Kurssimaksu ei sisällä vakuutusta)

Otamme uusia taikuudesta kiinnostuneita mukaan läpi lukuvuoden. Ilmoittautumiset sirkuskoulun toimistoon, opintosihteeri Annukka Nevalaiselle, etunimi.sukunimi@sorinsirkus.fi. 

Lukuvuosi 2020—2021

Lukuvuodessa on syys- ja kevätlukukausi, joilta molemmilta peritään lukukausimaksu. Sisaralennus on 18 euroa per lapsi. Tämän lisäksi on jäsenmaksu 43 euroa, joka maksetaan kerran vuodessa. Hinnat on ilmoitettu sitoumuksetta.

Lukuvuoden 2020-2021 hinnasto, (hinnat pysyvät samoina, kuin lv 2019-2020) pdf-tiedostona täältä.

Peruutukset

Toisen opetusviikon perjantaihin kello 16 mennessä tehdystä peruutuksesta peritään 40 euroa. Täysi lukukausimaksu peritään, mikäli peruutusta ei ole tehty edellä mainittuun määräaikaan mennessä. Oppilaan huoltajan on tehtävä ilmoitus eroamisesta sirkuskoulun toimistoon tai kirjallisesti sähköpostilla osoitteeseen
sirkuskoulu@sorinsirkus.fi. Muille henkilöille tehty ilmoitus ei ole pätevä.

Laskutusta koskevissa asioissa ota yhteyttä:
Ulla Majuri, etunimi.sukunimi@sorinsirkus.fi, puh. 044 345 3740.

Sorin Sirkuksen vanhempainrinki kaipaa talkoolaisia esityskaudelle 22.11.2019 - 6.1.2020. Vanhempainringin toiminnassa pääset tutustumaan sirkuksen toimintaan ja muihin vanhempiin ja auttamaan vuoden suurimmassa ponnistuksessa. Vanhempainrinki vastaa joulushow-esityksissä kahviomyynnistä, katsomovalvonnasta, pysäköinnin ohjauksesta, narikasta sekä arpojen myynnistä.

Talkooporukassa on hyvä, leppoisa tunnelma ja tehtäviin perehdytetään. Kaikki talkoolaiset saavat t-paidan, kahvit ja pääsevät katsomaan Soriferia-esityksen.

Talkoorinkiin voit ilmoittautua tältä sivulta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen sorinsirkus@sorinsirkus.fi

Yhteyshenkilönä toimii Pertti Huovinen, etunimi.sukunimi@sorinsirkus.fi, p. 044 736 3067. 

Lukujärjestys
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma (2020)

Yhteystiedot

Merja Koskiniemi
Rehtori
etunimi.sukunimi@sorinsirkus.fi
p. 040 706 6330
Sirkuskoulun asiat, ilmoittautumiset, leirit ja kurssit
Tehtävät
Annukka Nevalainen
Opintosihteeri

etunimi.sukunimi@sorinsirkus.fi
p. 044 763 4289

Sirkuskoulun oppilashallinto, ilmoittautumiset, leirit ja kurssit
Tehtävät

Hiihtolomaleirit

Sorin Sirkuksella järjestetään vuosittain lomaleirejä koulujen hiihtolomalla. Uusien leirien kurssikuvaukset ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan tässä valikossa. 

Artikkeleita ei löytynyt.

Kesäleirit

Sorin Sirkuksella järjestetään vuosittain kesäleirejä koulujen loma-aikana kesäkuussa. Uusien leirien kurssikuvaukset ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan tässä valikossa.

Ilma-akrobatialeirillä luvassa on temppuilua erilaisilla välineillä. Leirillä kokeillaan mm. trapetsia, köyttä ja ilmarengasta. Aikaisempaa sirkuskokemusta ei tarvita.

Mukaan mahtuu 10 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Leiri järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 6.

Järjestetään

viikolla 24, ma–pe 8.–12.6.2020 klo 10–13, ilma-akrobatia 7., hinta 119 € sisältää mehun ja hedelmän.

Leiri-ilmoittautuminen

4–6 -vuotiaiden leirit ovat täynnä! Ilmoittautuminen on suljettu.

Leirillä tutustutaan leikin kautta monipuolisesti eri sirkuslajeihin: tasapainoiluun, akrobatiaan ja jongleeraukseen. Leiri kehittää lapsen koordinaatio- ja motorisia taitoja, ryhmätyötä sekä tutustuttaa eri sirkuslajeihin. Jos kelit sallivat, viimeisenä leiripäivänä esitetään pieni esitys sirkuksen takapihalla vanhemmille.

Leirille mahtuu 12 lasta, jotka valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Leiri järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 8.

Leirit järjestetään

viikolla 23, ma–ke 1.–3.6. klo 16.30–18.30, Sirkusleiri 1., hinta 80 €, sis. mehun ja hedelmän.
viikolla 24, ma–ke 8.–10.6. klo 16.30–18.30, Sirkusleiri 4.,hinta 80 €, sis. mehun ja hedelmän.
viikolla 25, ma–ke 15.–17.6. klo 9–11, Sirkusleiri 8., hinta 80 €, sis. mehun ja hedelmän. 

Leiri-ilmoittautuminen

Leirillä tutustutaan eri sirkuslajeihin ja opetellaan jongleerausta ja tasapainoilua eri välineillä, tehdään akrobatiaa matolla ja ilmassa sekä harjoitellaan esiintymistä. Yli 9-vuotiaiden leireillä mukana myös taikuutta. Lisäksi pelataan pelejä sisällä tai ulkona sekä puuhataan kaikenlaista muuta mukavaa sään mukaan.

Sirkusleiri tutustuttaa monipuolisesti eri sirkuslajeihin sekä kehittää peruskuntoa, koordinaatiota ja motoriikkaa.
Jos kelit sallivat, viimeisenä leiripäivänä esitetään pieni esitys sirkuksen takapihalla vanhemmille.

Leirille mahtuu 12 lasta, jotka valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Leiri järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 8.

Järjestetään 

viikolla 23, ma–pe 1.–5.6.2020 

7–8-vuotiaat klo 9–12.30, Sirkusleiri 2., hinta 169 €, sis. mehun ja hedelmän.
9–11-vuotiaat klo 9.30–13, Sirkusleiri 3., hinta 169 €, sis. mehun ja hedelmän.

viikolla 24, ma–pe 8.–12.6.2020

7–9-vuotiaat klo 9–12.30, Sirkusleiri 5., hinta 169 €, sis. mehun ja hedelmän.
yli 10-vuotiaat klo 9.30–13, Sirkusleiri 6., hinta 169 €, sis. mehun ja hedelmän.

viikolla 25, ma–to 15.–18.6.2020 

7–8-vuotiaat klo 9.30–13, Sirkusleiri 9., hinta 135 €, sis. mehu ja hedelmän.
9–11-vuotiaat klo 10–13.30, Sirkusleiri 10., hinta 135 €, sis. mehu ja hedelmän.

Leiri-ilmoittautuminen

Syyslomaleirit

Sorin Sirkuksella järjestetään vuosittain lomaleirejä koulujen syyslomalla. Uusien leirien kurssikuvaukset ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan tässä valikossa. 

Artikkeleita ei löytynyt.