Virtahepo (Jõehobu)

Taidetestaajat

Virtahepo on kasiluokkalaisten Taidetestaajien lukuvuoden 2022–2023 taide-elämyksenä Sorin Sirkuksella

Virtahepo (Jõehobu) on Circus Sabokin valmistama abstrakti nykysirkusesitys, jossa esiintyjät käsittelevät sirkuksen kautta ihmisen persoonallisuudessa ilmeneviä häpeällisiä ja piiloteltuja puolia. Se käsittelee teemojaan eri sirkuslajien kuten pariakrobatian, ilma-akrobatian, hiuksista roikunnan, löysän nuoran ja cyr-renkaan luomien jännitteiden tasapainoilulla. Sirkusta ja videotaidetta poikkitaiteellisesti yhdistelevä Virtahepo-esitys kertoo myös voimaantumisesta ja itsensä hyväksymisestä.

Joidenkin asioiden piilottelu on yhtä vaikeaa kuin virtahevon piilottaminen olohuoneeseen.

Virtahepo on nuoren baltialaisen nykysirkusryhmä Circus Sabokin toinen täyspitkä esitys. Ryhmän esitykset ovat sirkusteknisesti korkeatasoisia ja heidän työskentelyperiaatteisiinsa kuuluvat yhdenvertaisuus, tasa-arvoisuus sekä kestävä kehitys ja ihmisoikeudet.

Nykysirkuksen elastinen liike, meditatiiviset ja ajoittain tanssimusiikkiin ja melankoliseen rockiin liukuva äänimaisema sekä minimalistinen lavastus tuovat virtahevon läsnäolon lavalle. Virtahepo yhdistää mm. koreografisen pariakrobatian ja dynaamisen ilmaköyden tanssillisuuden käsitellessään nykyihmiselle herkkiä aiheita. Esitys rakentaa intensiivisen vuorovaikutuksen katsojiin etsien kosketusta jokaisen sisällä olevaan huolettomaan, leikkisään ja rakkautta etsivään lapseen. Lavalla kaksi hahmoa vievät katsojan läpi akrobatiantäyteisen ja emotionaalisen matkan, jättäen samalla taakseen menneisyyden taakat.

Sirkuslajit: pariakrobatia, ilmaköysi, cyr-rengas, tanssiakrobatia, hiuksista roikunta ja löysä nuora

Työryhmä:
Käsikirjoitus, ohjaus & esiintyminen: Saana Leppänen (FI), Kert Ridaste (EE)
Animointi: Taavi Varm (EE)
Dramaturgit: Sade Kamppila (FI), Julien Auger (FR)
Musiikin sävellys: Thibaud Rancoeur (FR)
Valosuunnittelu: Chris Kirsimäe (EE)
Pukusuunnittelu: Anni Veskimäe (EE)
Teknikko: Pauli Niemelä (FI)
Äänenkäsittely: Kalle Tikas (EE)

Residenssituki: Riga Circus (LV), Tanssiteatteri Hurjaruuth (FI), Koidu Seltsimaja (EE), UP - circus & performaning arts (BE), Näyttämö (FI)

Esityksen valmistamista ovat tukeneet: Taiteen Edistämiskeskus, Kultuurkapital, Sirkus Aikamoinen, SKR, TelepArt

Osatuottaja: Sirkus Aikamoinen

The following two tabs change content below.

Pertti Huovinen

Kirjoittaja työskentelee Sorin Sirkuksen tuottajana.

Latest posts by Pertti Huovinen (see all)