Taidekasvatuspäivä Sorin Sirkuksella

Valtakunnallinen Taidekasvatuspäivä kokosi 18.4.2013 Sorin Sirkukselle yli 200 taiteen perusopetuksesta kiinnostunutta osallistujaa .

Yhteiskunnallisen päivän aikana pohdittiin miksi taide edistää hyvinvointia ja onnellisuutta ja miten varmistetaan lasten ja nuorten osallisuus yhteiskunnassa ja taiteessa. Alustajina ja paneelikeskustelijoina oli kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita. Erilaiset näkökulmat ja lähestymistavat taiteen perusopetuksen yhteiskunnallisiin vaikutuksiin pitivät kuulijoita otteessaan.

Sekä päivän sisältöä että eritoten toteutusta kiiteltiin ja kehuttiin. Päivä järjestettiin yhteistyössä taiteen perusopetusliiton ja paikallisten tahojen kanssa. Sorin Sirkuksen kanssa Tampereella tapahtumaa suunnittelemassa ja toteuttamassa olivat Pirkanmaan musiikkiopisto, Kuvataidekoulu Sara Hildén Akatemia, Näpsä- käsityökoulu, Tampereen Balettiopisto Birgitta Kiviniemi-Cheremeteff sekä Tampereen seudun työväenopiston Lasten ja nuorten sanataidekoulu.

Päivän taide-esityksistä vastasivat tamperelaisten taideoppilaitosten oppilaat. Aamu alkoi jo rautatieasemalla, kun sirkuslaiset ja kuvataidekoulun oppilaat ottivat eri suunnista tulevaa seminaariväkeä vastaan juna-aseman käytävillä ja ohjasivat heitä taiteen keinoin sirkukselle matkaavalle bussille. Kuvataideakatemian oppilaat olivat valmistaneet veistoksellisia vaatteita, jotka yllään he näkyivät myös aseman lasivitriini-ikkunoissa. Sirkuslaiset jongleerasivat ja kävelivät puujaloilla.

Sirkuksella esillä oli pienoismalleja tutuista ja tuntemattomista arkkitehtoonisista kohteista, nähtiin lisää eläviä kuvapatsaita ja saatiin nauttia sana-taidekoululaisten laatimista taidetta käsittelevistä aforismeista. Seminaarin aluksi musiikkipiston vaskipuhaltajat soittivat fanfaarin taiteelle. Balettikoululaisten tanssiesitys hurmasi yleisön, lounaan jälkeen luvassa oli musiikkiopiston big bandin satoa. Sorin Sirkuksen vauhdikas esitys päätti onnistuneen seminaaripäivän ja keräsi raikuvat aplodit. Päivän juontajana toimi itsekin taiteen perusopetukseen tanssin ja musiikin saralla osallistunut Valtteri Lehtinen.

Taidekasvatuspäivän avasi Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö. Seminaarin puhujina olivat mm. Queensin yliopiston professori Larry O’Farrell, tutkimusprofessori Antti Hautamäki (kuvassa), Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg, Euroopan musiikkioppilaitosten liiton puheenjohtaja Helena Maffli, opetus- ja kulttuuriministeriön taideosaston johtaja Hannele Lehto ja sirkustirehtööri Taina Kopra.

Tampereen kaupunki järjesti vastaanoton Raatihuoneella, avauspuheenvuoron piti tilaajapäällikkö Lauri Savisaari. Ohjelmasta vastasivat taideveistokset ja musiikkiopiston barokkiorkesteri.

The following two tabs change content below.
Tekstin julkaisija on Sorin Sirkus ry.