Taaperosirkusta perhetuvissa

Sorin Sirkus ja Tampereen ensi- ja turvakoti ry tekevät yhteistyötä Pirkanmaan kulttuurirahaston tuella. 

Yksi Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n toimintamuodoista ovat perhetuvat. Kolme tupaa sijaitsevat Annalassa, Hervannassa ja Linnainmaalla. Perhetuvat ovat avoimia kohtaamispaikkoja monenlaisille pikkulapsiperheille. Toimintaa järjestetään arkipäivisin ja se on lapsilähtöistä sekä vertaistukeen perustuvaa. 

Pirkanmaan kulttuurirahaston myöntämän avustuksen turvin Sorin Sirkus järjestää loka-marraskuussa kaikissa kolmessa toimipisteessä viisi tunnin mittaista tupasirkus-työpajakertaa. Kohderyhmänä syksyn työpajoissa ovat taaperot, eli oman aikuisen kanssa temppuilevat pienet sirkustähdet ovat iältään noin 1–2-vuotiaita. Ensi keväänä tupasirkuksissa temppuilevat pienemmät vauvat. 

Tuvat toimivat tavallisissa kerrostaloasunnoissa, jonka vuoksi kuhunkin sirkusryhmään on otettu ilmoittautumisjärjestyksessä viisi perhettä. Poikkeuksena Linnainmaatuvan ryhmä, joka pääsee käyttämään Koilliskeskuksen monitoimisalia. 

Yhteistyön tavoitteena on tukea lasten ja vanhempien vuorovaikutusta, luottamuksen ja turvallisen kiintymyssuhteen rakentumista sekä antaa yhteisiä ilon kokemuksia taidetta ja liikuntaa yhdistävän sirkustoiminnan kautta.  

Sirkuskerroilla osallistujat pääsevät kokeilemaan akrobatiaa ja tasapainoilua sekä tutkimaan, miten jongleeraus sujuu yksin ja yhdessä. Jokaisella sirkuskerralla myös lauletaan ja lorutellaan sekä lopuksi rentoudutaan. Sisällöt on suunniteltu ennalta, mutta jokainen tupasirkus on silti omanlaisensa, sillä toiminta muovautuu aina lapsentahtisesti osallistujien mielenkiinnonkohteiden ja jaksamisen mukaan. Aikuiset sirkustähdet ovat olleet pääasiassa äitejä, mutta on joukossa nähty yksi isäkin. Osallistujien palaute on ollut positiivista ja moni on yllättynyt iloisesti siitä, miten mukavan fyysistä tekeminen on.  

Yhteistyö Pirkanmaan kulttuurirahaston tuella jatkuu kevääseen 2022 ja toivottavasti toimiva  jatkuu sen jälkeenkin!  –Tytti

The following two tabs change content below.

Eveliina Saxman

Kirjoittaja ei ole enää Sorin Sirkuksen palveluksessa.