Suhde testissä Sorin Sirkuksella

Kate & Pasi eli sirkusartistit Katerina Repponen ja Pasi Nousiainen tarjoilivat bravuuriesityksensä Suhde pirkanmaalaisille kasiluokkalaisille yhteensä 18 kertaa. Taidetestaajien esityskaudella Sorin Sirkuksella vieraili yli 2500 nuorta ja Suhde pääsi osaksi Suomen suurinta taidearviointia.

Taidetestaajien esityskausi Sorin Sirkuksella on päättynyt 18 näytöksen jälkeen. Kahdeksasluokkalaisten kulttuurikriitikoiden taide-elämyksenä oli nykysirkusesitys Suhde, josta vastaa Kate & Pasi. Taidetestaajien myötä Suhde-esityksen näki Sorin Sirkuksella 31.1.–25.2.2022 yhteensä 2 517 nuorta. Suhde on päässyt siis todelliseen testiin!   

Sorin Sirkus on ollut ensimmäistä kertaa Taidetestaajien vierailukohteena lukuvuonna 2021–2022.

Suhde piti esittää pirkanmaalaisille taidetestaajille jo syyslukukaudella 2021, mutta korona muutti suunnitelmat.

Odotuksen jälkeen esitykset alkoivat 31. tammikuuta. Artistit ovat esityskauteen tyytyväisiä.

  – Meille on tärkeää päästä esiintymään ja kuukauden mittainen kausi on ollut erityisen antoisa. 

   – Olemme kiitollisia yleisön reaktioista. Kasiluokkalaiset ovat heittäytyneet mukaan esitykseen ja reagoineet spontaanisti ja innostuneesti, Katerina Repponen kertoo.     

Neljän viikon esitysputki ei ole väsyttänyt artisteja – päinvastoin. Esitys on mennyt heidän mukaan eteenpäin. Pasi Nousiainen sanoo, että esitys on hioutunut lisää.

    – Pitkän tauon jälkeen esityksen lämpeneminen kestää hieman. Pandemia-aikana esityksiä ei ole ollut yhtä paljon kuin normaalisti, ja sopivan rytmin löytymiseen meni hetki. Ensimmäisellä viikolla jännitti, mutta nyt esitys menee taas eteenpäin kuin juna, Nousiainen kuvailee.

Repponen ja Nousiainen eli Kate ja Pasi puhuvat kokemuksesta. Suhde kantaesitettiin Sirkuksen tiedotuskeskuksen tilastojen mukaan Tampereella jo vuonna 2011.

  – Se ei ole enää sama esitys, Nousiainen korjaa.

  – Se on muuttunut ja kehittynyt tosi paljon. Myös me olemme muuttuneet. Kaikki samat temput eivät enää onnistu samalla tavalla kuin kymmenen vuotta sitten. Kahvakuulatkin painavat enää kuusitoista kiloa, kun ne aikaisemmin painoivat 24 kiloa kappaleelta, Nousiainen naurahtaa.        

Esityksessä käytetään myös kahvakuulia sirkusvälineinä. Miten?

  – Se selviää, kun tulee katsomaan esityksen. Lauantaina vielä ehtii!

Suhde esitetään myös tamperelaisyleisölle vielä kerran, lauantaina 26.2.2022 Sorin Sirkuksella. Neljä viikkoa Suhdetta on artistien mukaan antanut mahdollisuuksia tarkastella, miten esityksen komiikka toimii. Arkiaamuisin toistuneissa näytöksissä on voinut kokeilla uusia juttuja.

  – Olemme Pasin kanssa avoimia erilaisille ideoille ja täällä olemme päässeet pitkän tauon jälkeen tapaamaan monia kollegoita ja esiintymään myös heille. Olemme saaneet hyviä vinkkejä, miten komiikkaa voi parantaa pienin lisämaustein, Repponen kertoo.

  – Esimerkiksi kaikki musiikilliset kohdat ovat tarkkaan koreografioituja, mutta muissa jutuissa elämisen varaa on tosi paljon, Nousiainen lisää.

Komiikkaa on parantanut myös yleisön välitön palaute. Taidetestaajat ovat sellaista antaneet – sekä maneesilla että sen ulkopuolella. Kasit ovat olleet iloisia, kannustavia ja äänekkäitäkin katsojia. Taidetestaajilla on ollut mahdollisuus taide-elämyksen kirjalliseen arviointiin.

  – Kasiluokkalaisten arviot esityksestä ovat ihan huikeita ja ihastuttavia. Niitä on ollut todella mukavaa lukea. Myös osallistujien tekemät kysymykset ovat olleet todella hyviä, hieman vaikeitakin, Repponen toteaa.

Kasiluokkalaiset saivat tutustua ennakkoon Repposen ja Nousiaisen ennakkotyöskentelymateriaaleihin. Esitysten jälkeen pidettiin taide-elämyksen jatkoja eli keskustelutilaisuuksia, joissa haastattelijat grillasivat artisteja kasiluokkalaisten ennakkoon lähettämillä kysymyksillä.

Repponen ja Nousiainen ovat saaneet vastata useisiin kestokysymyksiin. Mikä on sirkuksessa vaikeinta? Paljonko treenaatte päivässä tai viikossa ja paljonko nousee penkistä? Onko sirkusartistilla joku erityinen ruokavalio ja paljonko sirkustaiteilija saa palkkaa?  

  – Toivottavasti olemme voineet avartaa kuvaa sirkustaiteilijan arjesta ja kertoa sen, mitä kasiluokkalaiset ovat halunneet saada tietoonsa, Nousiainen pohtii.

  – Ja lisätä kiinnostusta sirkustaidetta kohtaan, Repponen lisää.

  – Ainakin jokaisen esityksen jälkeen seuraajamäärä Instagramissa on vain kasvanut. Olemme luvanneet vastata kasiluokkalaisten mieliä askarruttaviin kysymyksiin myös siellä!     

Kun Kate ja Pasi päättävät esityskautensa Sorin Sirkuksella lauantaina 26.2., artistit ovat yleisön tavattavissa esityksen jälkeen. Silloin yleisö saa kuulla myös vastaukset parhaimpiin kasiluokkaisten taidetestaajien kysymyksiin!

 

Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma Taidetestaajat on vuodesta 2017 avannut uusia yhteistyömahdollisuuksia, kehittänyt nuorten yleisöjen kohtaamista, tukenut koulujen retkiosaamista sekä edesauttanut kokonaan uuden toiminnan syntymistä Suomen taidekentällä. Taidetestaajat on osa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toimintaa, ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

The following two tabs change content below.

Pertti Huovinen

Kirjoittaja työskentelee Sorin Sirkuksen tuottajana.

Latest posts by Pertti Huovinen (see all)