Sosiaalisen sirkuksen ohjaajia koulutettiin jo seitsemännen kerran

Tampereen Sorin Sirkuksella koulutettiin kuluneella viikolla yhdentoista eri maan sirkusohjaajia sosiaalisen sirkuksen ohjaajiksi. Kaikkiaan mukana oli 22 uutta ohjaajaa hankkimassa lisäoppia ammattiaan varten.

CTF in Action -koulutus on neljään viiden päivän moduuliin jaettu 20-päiväinen koulutus, jonka kaikki eri koulutusmoduulit tapahtuvat neljässä eri maassa. Sorin Sirkuksen lisäksi koulutuspaikkoina ja fasilitaattoreina toimivat École de Cirque de Bruxelles (Belgia), AltroCirco (Italia) ja Galway Community Circus (Irlanti). Vuonna 2015 startanneessa CTF-koulutuksessa on tällä erää menossa seitsemäs koulutuskerta, siksi nimenä on nyt CTF7. Lyhenne CTF tulee englanninkielen sanoista Circus Transformation.

Koulutus perustuu "Social Circus Trainers" -opaskirjaan, joka on kahden yliopiston, kahdeksan kansainväliseen sirkuskouluverkostoon Caravaniin kuuluvan jäsenen ja Caravan-organisaation tekemän viisi vuotta kestäneen tutkimuksen tulos. CTF-koulutuksen aikana sirkusohjaajat oppivat kehittämään identiteettiään sosiaalisen sirkuksen kontekstissa, käyttämään luovuuttaan sirkustaiteen kautta, suunnittelemaan pedagogista toimintaa ja toimimaan ryhmänjohtajana erityistukea tarvitseville.

Sorin Sirkus on ollut mukana CTF-hankkeissa ja kouluttajana alusta asti eli vuodesta 2015. Sorin Sirkuksen opettajista seitsemän on käynyt CTF-koulutuksen ja viisi opettajaa on toiminut kouluttajina.

Tämänkertaisen viiden päivän puristuksen oheen mahtui tietysti muutakin kuin pelkkää koulua. Vierasohjaajat pääsivät näkemään Tampereen kaupunkia ja luonnollisesti myös tutustumaan suomalaiseen saunakulttuuriin Rauhaniemen kansankylpylässä. Kuuman saunan ja viileähkön järviveden yhdistelmä irrotti reaktioita laidasta laitaan. CTF7:n Tampereen moduuli päättyi perjantaina yhteiseen iltajuhlaan. Kiitos kaikille vieraillemme!

Mitä sosiaalinen sirkus on?

Sosiaalisen sirkuksen päätavoite ei ole sirkustemppujen oppiminen, vaan sirkustaide on väline esimerkiksi yksilöiden ja yhteisöjen kehittymiseen. Sen tavoitteita voivat olla esimerkiksi itsetunnon vahvistaminen, sosiaalisten taitojen oppiminen tai syrjäytymisen ehkäisy. Sovellettuna sirkus sopii kaikille: hyviä tuloksia on muun muassa näkövammaisten, syrjäytymisvaarassa olevien nuorten, päihdekuntoutujien, kehitysvammaisten ja ikäihmisten sirkustoiminnasta.

Sorin Sirkuksen sosiaalisen sirkuksen toiminnan tavoitteena on kehittää ja toteuttaa erilaisille kohderyhmille suunnattua matalan kynnyksen sirkustoimintaa, joka voimaannuttaa, edistää osallistujien sosiaalisia ja motorisia taitoja, sekä ennen kaikkea ehkäisee syrjäytymistä.

The following two tabs change content below.

Tero Aalto

Kirjoittaja on Sorin Sirkuksen viestintävastaava