Sirkus on todella kansainvälinen harrastus, mikä on saatu huomata kuluneen kevään aikana Sorin Sirkuksella. Niin henkilökuntaa kuin oppilaitakin on matkannut hankkimassa uusia oppeja, kokemuksia ja kontakteja, mutta myös kertomassa, mitä nuorisosirkustoiminta Sorilla ja yleisemmin Suomessa on.
Maaliskuun loppupuolella tirehtööri Taina Kopra ja maneesimestari Jouni Kivimäki osallistuivat sosiaalisen sirkuksen konferenssiin Uuden Seelannin Aotearoassa – Social Circus Conference 2024. Yhtenä konferenssin pääpuhujista Taina esitteli eurooppalaista nuorisosirkusverkosto Caravanin lisäksi Sorin Sirkuksen tärkeää roolia Suomen nuorisosirkussektorin kehittäjänä sekä valtakunnallisiin opetussuunnitelmiin perustuvaa taiteen perusopetusta, jollainen on ulkomailla hyvin harvinaista.
Sorin Sirkus esillä yli 10 000 kilometrin päässä Nekalasta!
– Koko kulttuuri ja sirkuskulttuuri osana sitä eroaa hyvin paljon Euroopasta. Uusiseelantilaiset olivat vaikuttuneita suomalaisesta taiteen perusopetuksesta ja vitsailivatkin, että ainakin sirkusopetuksessa heidän kannattaisi olla New Finland, Taina Kopra nauraa.
Ennen Uutta Seelantia Taina ja Jouni ehtivät käydä myös Slovenian Ljubljanassa kertomassa Suomen valtakunnallisesta taiteen perusopetuksesta.
Huhtikuun puolivälissä Sorin Sirkukselta osallistui neljän hengen delegaatio konferenssiin, jonka aiheena oli sirkuksen turvallisuus kaikista näkökulmista. Circus – a safe(r) space for danger pidettiin Belgian Antwerpenissa, ja paikalla esittelemässä sekä työpajoihin ja paneelikeskusteluihin osallistumassa olivat maneesimestari Jouni Kivimäki, pukusuunnittelija Kitte Klemettilä sekä sirkusohjaajat Laura Tikka ja Andreas Falk. Sorin Sirkus toi ohjelmaan nuorisosirkusnäkökulmaa, sitä kuinka nuorten parissa työskennellessä luodaan fyysinen ja henkinen turvallinen tila, miten esiintymisasut voivat vaikuttaa nuorten kehokuvaan ja itsetuntoon, ja millaisilla strategioilla ehkäistään esiintyjien loukkaantumisia erityisesti ilmavälineiden parissa.
Laura Tikka haastattelussa Circus – a safe(r) space for danger -konferenssissa. Kuva: Kitte Klemettilä.
Huhtikuun lopussa Caravan-verkoston jäsenet kokoontuivat Irlannin Galwayhin suunnittelemaan sirkusorganisaatioiden kehittämistä. Sorin Sirkuksen lisäksi mukana olivat CIRQUEON Tšekistä, Ecole de Cirque de Bruxelles Belgiasta ja Altro Circo Italiasta.
Toukokuun lopussa verkon välityksellä järjestettiin Caravan Week, jossa yli kaksikymmentä jäsensirkuskoulua osallistui moniin erillisiin etäkeskusteluihin ja -työryhmiin oppimaan ja jakamaan tietoa alan tärkeistä teemoista ja aiheista. Jälleen kerran laaja kansainvälinen yhteisö vahvisti siteitään yhteisten arvojen äärellä, vaikka lähtökohdissa saattaakin olla isojakin eroja. Sirkuksen kautta maailma muuttuu paremmaksi!
Juuri menneenä viikonloppuna kansainvälisen sosiaalisen sirkuksen ohjaajakoulutus CTF:n käyneet kokoontuivat Brysseliin ensimmäiseen alumnien tapaamiseen. Euroopan Unionin Erasmus+ -ohjelman osarahoittamaa CTF (Circus Transformation in Action) -koulutusohjelmaa on tehty jo vuodesta 2015 lähtien ja tänä vuonna on käynnissä jo seitsemäs koulutuskerta CTF7. Nyt startatussa alumniohjelmassa kaikki aiempina vuosina koulutuksen saaneet pääsevät jakamaan kokemuksiaan koulutuksesta ja sen jälkeisistä ajoista toistensa kanssa. CTF-alumnijäseniä onkin jo kaikkiaan 120.
CTF-alumnien ensimmäinen tapaaminen. Kuvat: Caravan.
CTF-koulutusohjelma on muutenkin nyt pinnalla, sillä CTF Advanced -projektin loppuraportti julkaistaan aivan lähiaikoina. CTF Advanced oli myös EU:n osarahoittama projekti, jossa mukana olivat CTF-koulutusohjelman jäsensirkuskoulut, Caravan-sirkusverkosto sekä yliopistotutkijoita kolmesta eri maasta. Projektin päämäärä oli päivittää ja vahvistaa CTF-ohjelmaa edellisvuosien kurssien kokemusten pohjalta. CTF Advancedin päätösseminaari pidettiin maaliskuun puolivälissä Tampereella ja nyt projektin loppuraportti on valmis julkaistavaksi.
Nuorisovaihtoja ja lajileirejä
Tietysti myös sirkuskoulun nuoret ovat päässeet Nekalan maneesilta muuallekin. Huhtikuun puolivälissä esiintyvien ryhmän seitsemän vipulautailijaa osallistui Tanskan Sorøssä ensimmäistä kertaa järjestetylle kansainväliselle vipulautaleirille, nimeltään ytimekkäästi Teeterboard Camp. Viisi treenisessiota kahdessa päivässä pisti leiriläiset koville, mutta hauskaa ja opettavaista oli.
– Oli hienoa päästä tekemään juttuja oikein isojen poikien laitteilla, Esiintyvät-ryhmän Aleksi Matilainen sanoi. Hänen ja muiden leiritemppuja pääsee näkemään vähän alempana olevalta Instagram-videolta.
Seuraavaksi lajileirille lähtevät yksipyöräiset, joille on tarjolla Unitrial-huippu Márk Fábiánin opetusta Haminan Unitrial-Campillä elokuun alussa.
Sorin Sirkuksen nuoret tutustuivat Cirkus Cirköriin jo viime vuoden puolella. Kuva: Sanna Kopra.
Myös nuorisovaihdot ovat saaneet jatkoa. Jo viime vuoden puolella nuorisovaihto ruotsalaisen Cirkus Cirkörin kanssa vei yhdeksän 15-17 -vuotiasta sorilaista vierailulle Tukholmaan tutustumaan sikäläiseen toimintaan ja sirkusharrastajiin. Kesäkuussa tapahtuu vastavierailu, jolloin Cirkörin nuoret tulevat Sorille viideksi päiväksi perehtymään täkäläiseen meininkiin.
Heinäkuussa toiseen nuorisovaihtoon puolestaan saapuu tšekkiläisen CIRQUEONin nuoria. Vastavierailu Sorilta on vuorossa elokuun lopussa.
Sorin Sirkuksen laajaa kansainvälistä toimintaa edesauttaa Opetushallitukselta saatu EU:n Erasmus+ -nuorisoalan akkreditointi, joka tarjoaa väylän hakea rahoitusta juuri mm. nuorisovaihtoihin ja nuorisotyöntekijöiden liikkuvuushankkeisiin. Sorin Sirkus on asettanut nuorisoalan akkreditoinnin tavoitteikseen nuorten osallistamisen ja oppimisen kansainvälisissä asioissa, hyvien käytäntöjen jakamisen kansainvälisten sirkuskoulujen kanssa sekä vetovastuun ottamisen myös kansainvälisesti sirkustaiteen hyödyntämiseksi nuorisotyössä.
Katso Instagramissa julkaistu vipuleirivideo klikkaamalla kuvaa
Uutiskaruselli
Tero Aalto
Latest posts by Tero Aalto (see all)
- Avoimet treenit käynnistyvät taas syksyllä - 19.8.2024
- Seniorisirkuksessa on mahtava meininki - 2.8.2024
- Seniorisirkus tulee taas – ilmoittaudu mukaan! - 30.7.2024