Soilu johdattaa tarunhohtoisen talven maailmaan

Sorin Sirkuksen 35-vuotisjuhlavuosi huipentuu uuteen joulushow-esitykseen

Joulushow Soilu saa ensi-iltansa perjantaina 20.11. klo 18.00 Sorin Sirkuksella. Esitys johdattaa katsojat taianomaiselle matkalle tarunhohtoiseen talven maailmaan. Se kertoo retkikunnan yllättävästä tempautumisesta seikkailuun, joka pakottaa kysymään mikä on totta ja mikä kansantarua?

Maneesille marssivat viikonloppuna 21 esiintyvät-ryhmän nuorta, joista neljä on ensikertalaisia. Nuoret sirkuslaiset ovat venyneet syksyn aikana hurjiin suorituksiin, eivätkä pelkästään taitojensa ja osaamisensa ansiosta, vaan myös sietämällä poikkeuksellisen epävarmoja olosuhteita.

Vaikka vuosi 2020 jääkin mieliin koronapandemiasta, on Sorin Sirkuksen vuosikymmenten saavutuksia päästy jo juhlimaan ja Soilu kruunaa 35-vuotisjuhlavuoden. Luvassa on esitys täynnä sirkuksen lumoa, elävää musiikkia ja visuaalista näyttävyyttä.

Soilun ohjauksesta vastaa Taina Kopra ja musiikin sävellyksestä ja sovituksesta Joona Kukkola. Sirkusteknisestä suunnittelusta sekä toteutuksesta vastaa Jouni Kivimäki, pukusuunnittelusta Kitte Klemettilä ja valo- ja projisointisuunnittelusta Eero Auvinen.

Esityksen on lavastanut Oskari Löytönen, ja maskeerauksen on suunnittelut Jonna Kivimäki. Soilu on läpisävelletty esitys ja elävästä musiikista vastaavat Joona Kukkola (kosketinsoittimet), Juho Fabrin (lyömäsoittimet ja taustanauhojen ajo) ja Henna Leppänen (harmonikka). Yhdessä he muodostavat esityksen orkesterin, jonka soitannassa kuuluu maanläheisiä, skandinaavisia sävyjä. Melodiat jouhikolle on luonut Pekko Käppi.   

Visuaalinen valonpilkahdus korona-ajan keskellä

Soilu on visuaalinen kokonaistaideteos. Sirkustirehtööri Taina Kopran mukaan sen kaunein asia on ollut kuitenkin nuorten sitoutuminen yhteisiin sääntöihin poikkeusoloissa.

  – Arjen epävarmuudesta huolimatta ryhmän jäsenet ovat olleet motivoituneita ja osoittaneet vankkaa tahtoa esitystä tehtäessä, Kopra sanoo.    

Tänä vuonna joulushow-esitys normaalia lyhyempi, noin 70 minuuttia. Se on vaikuttanut myös sirkusnumeroiden suunnitteluun. Kun osa ryhmästä esiintyy maneesilla, osa tekee puku- ja roolivaihtoja ja osa valmistautuu rakentamaan teknistä vaihtoa seuraavaa numeroa varten.

  – Kun väliaikaa ei ole, se vaikuttaa paljon isoihin numeroihin ja myös vaihtoihin, sillä sirkusvälineiden roudaus maneesille ja pois vie aikaa, Kopra selventää.

  – Noin tunnin joulushow-esityksessä aikaa numeroille on vähemmän ja kuitenkin kaikkien pitää päästä esille.

Joulushow-esityksen suunnitteluun on vaikuttanut luonnollisesti myös koronan torjunta. Jopa esiintyjien poissaoloihin on varauduttu.

  – Kaikki numerot on suunniteltu siten, että sairastapausten sattuessa tarina kulkee, vaikka temput, tekijät ja hahmot vaihtuisivatkin. Kuka tuuraa ketäkin missä versiossa ja miten se vaikuttaa puku-, maski-, rooli- ja teknisiin vaihtoihin, Kopra listaa.

Sorin Sirkuksen maneesille otetaan katsojia Soilun esityksiin alle puolet normaalimäärästä. Yleisö jaetaan kahdelle eri lohkolle, joille on omat sisäänkäynnit. Eri lohkoilla istuvat katsojat eivät kohtaa esityksen aikana. Esityskertoja on yli kolmekymmentä, jotta mahdollisimman moni halukas pääsisi esityksen näkemään.  

  – Vaikka nuorten temppuja katsellessa kädet hikoavat, jännittävintä tänä syksynä on ollut herätä aamuisin ja odottaa viestiä tai puhelua siitä onko joku nuhassa, altistunut tai jopa sairastunut. Jokaisen testituloksen odottaminen on tuntunut pitkältä ja raastavalta ajalta, mutta aivan kohta on ensi-ilta ja tilanne on pysynyt hienosti hallinnassa. Show must go on, Kopra päättää.

Soilu saa ensi-iltansa tulevana perjantaina ja esitykset jatkuvat 10.1.2021 saakka. Viikonloppuisin ja loppiaisena esityksiä on kaksi päivässä. Katsojien turvallisuuden varmistamiseksi liput myydään vain Lippu.fin kautta, ja lipunoston yhteydessä kerätään kaikkien asiakkaiden yhteystiedot.    

Joulushow Soilu pressikuvat

The following two tabs change content below.

Pertti Huovinen

Kirjoittaja työskentelee Sorin Sirkuksen tuottajana.

Latest posts by Pertti Huovinen (see all)