Paluu aikamoiselle matkalle

Tämänkeväinen kevätsirkusesitys Aikamoinen matka oli todellakin aikamoinen matka, jossa tapahtumia riitti. Jotkut tapahtumista saattoivat tohinassa huristaa ohikin, mutta palataan niihin nyt valokuvien ja juoniselityksen avulla. 


Vuonna 2424 tekoäly hallitsee ihmiskuntaa, joka työskentelee harmaissa tehtaissa koneiden työkaluina. Ihmiskunta ei osaa edes haaveilla paremmasta, koska luottavat tekoälyyn.

 


Tekoälyn töpseli on hetkeksi irrotettu ja hämmennyksen aikana paikalle saapuu aikakoneellaan aikamatkustaja. Ihmiskunta tarvitsee menneisyydestä avukseen ainakin viisaat aivot, rohkean sydämen, hyvän muistin ja toimivan piirilevyn. Aikamatkustaja saa värvättyä seurueen, joka lähtee hankkimaan tarvittavia osia. Ensimmäinen pysäkki on pyöränkin keksineiden sumerien viisas valtakunta.

 


Aikamatkaajaseurue ei huomaa, että tekoäly on vironnut juuri ajoissa ja lähtenyt salaa seuraamaan heitä tälle aikamoiselle matkalle.

 


Sumerien aikaan pyrkivät aikamatkaajat joutuvat ongelmiin, kun aikakoneen jarrut menevät rikki ja seurue päätyy hurjan paljon kauemmaksi menneisyyteen, aikaan, jolloin ihmisiäkään ei vielä ollut. Matojen, perhosten ja myyrien kanssa telmimisen lomassa aikakone saadaan korjattua ja matka jatkuu.

 


Aikamatkaajat pääsevät sumerien luokse. Siellä on juuri keksitty yksineliöinen, jolla on kuitenkin hankala ajaa. Pikaisen jatkokehittelyn tuloksena neliöstä tulee pyörä ja ihmisten elämä helpottuu. Mutta aikamatkaajien on aika jatkaa matkaa.

 


Seurue tulee viidakkoon ja törmää eläinten kanssa kommunikoimaan pystyvään viidakkolapseen. Hänen osaamiselleen voisi tulla käyttöä matkan aikana.

 


Viidakkolapsi pakkaa mukaansa Norsu-Suomi -sanakirjan ja liittyy seurueen mukaan. On aika lähteä merelle.

 


Aikamatkaajaseurue tulee vuoteen 1492 ja törmää Amerikan löytäjäksi kerrottuun Kristoffer Kolumbukseen, joka luulee olevansa matkalla Intiaan vaikka on jo ihan toisen mantereen rannikolla.

 


Amerikkaan jo aiemmin ovat löytäneet meritiensä myös viikingit. He toivottavat Kolumbuksen ja aikamatkaajat tervetulleiksi uudelle mantereelle. Kolumbus väittää edelleen olevansa Intiassa. Aikamatkaajat kysyvät viikingeiltä neuvoa, jotta tekoälystä saataisiin inhimillisempi. Viikinkipäällikkö antaa heille rohkean sydämensä.

 


Aikamatkaaja kertoo tietävänsä erään viisaan miehen. He aikaloikkaavat 1900-luvun alkuun ja löytävät Albert Einsteinin, joka on juuri tehnyt uuden ison keksinnön. Einstein haluaa auttaa seuruetta lahjoittamalla tekoälyä varten viisautta: omat aivonsa. Einstein myös liittyy aikamatkaajiin tekemään tulevaisuuden maailmasta parempaa.

 


Ennen kuin vahvistunut aikamatkaajaseurue ehtii jatkaa aikamoista matkaansa heidän ohitseen kulkee kulkue. Sen johtaja Philip Astley kertoo juuri keksineensä sirkuksen. Seuraa sirkusesitys!

 


Sirkukseen kuuluu myös norsu. Viidakkolapsen Norsu-Suomi-sanakirjalle tulee käyttöä ja he kertovat tekoälyongelmansa pitkäkärsäiselle luontokappaleelle. Norsuilla on hyvä muisti, joten se lahjoittaa oman muistinsa seurueelle osaksi ongelman ratkaisemista.

 


Sankariseurueemmekin haluaisi jatkaa matkaansa sirkuskulkueen mukana toiselle paikkakunnalle, mutta heitä ei oteta mukaan. Masentuneina he kävelevät meren yli ja päätyvät 1960-luvun lopun hippikaudelle.

 


Suomen pitkäaikaisin presidentti Urho Kekkonen sujahtaa tarinaan mukaan. Aikamatkaajien kulkua salaa seurannut tekoäly hermostuu havaitessaan suuren persoonan ja valtiomiehen. Tekoäly ja Kekkonen ajautuvat kisailuun, jonka voittajaksi julistetaan Kekkonen.

 


Yllättävän mainoskatkon jälkeen aikamatkaajat huomaavat olevansa television lastenohjelma Sirkus Papukaijan suorassa lähetyksessä. Yleisökin saa 10 pistettä ja papukaijamerkin.

 


Aikamatkaaja keksii, että tv-studiosta taatusti löytyy etsitty piirilevy. Ensimmäisenä käsiin osuu kuitenkin Dingon LP-levy, joka saadaan soittoonkin Kekkosen toimiessa dj:nä.

 


Lopulta studiosta löytyy myös Nintendo-peli, jollaisessa aikamatkaajan tiedon mukaan on maailman kestävin piirilevy. Kaikki tekoälyn korjaamiseen tarvittavat osat ovat nyt olemassa!

 


Tekoäly pelästyy ja pyrkii karkuun. Se saadaan kuitenkin kiinni ja vietyä takaisin valtaistuimelleen, josta se on ikävällä tavalla hallinnut ihmiskuntaa.

 


Aikamatkaajat laittavat keräämänsä sydämen, aivot, muistin ja piirilevyn paikoilleen ja käynnistävät tekoälyn uudelleen.

 


Kun Kekkonen vielä lahjoittaa tekoälylle silmälasinsa, sekin näkee nyt todellisuuden paremmin. Ihmiskunta ottaa taas tekoälyn hallintaansa ja omaksi työkalukseen. Viimein kaikki on hyvin.

 


Tekoäly, työläiset, aikamatkaajat, madot, perhoset, myyrät, sumerit, viidakkolapset, Amerikan valloittajat, Einstenin seurue, sirkuskulkuelaiset, hipit, Kekkonen, Joulu Valo, mainostajat, Sirkus Papukaijan tuotantoryhmä, Dingo-fanit, Super Mariot ja kaikki muutkin kiittävät! Neljä iltaa peräkkäin vaihtuvilla kokoonpanoilla!

Käsikirjoitus: Jarmo Humalajärvi & Jani Suihkonen
Valokuvat: Aleksanteri Mikkola

 

 

The following two tabs change content below.

Tero Aalto

Kirjoittaja on Sorin Sirkuksen viestintävastaava