“Finlaysonin aluetta ei voinut ohittaa”

Finlaysonin alueen 200-vuotisjuhlat tukevat Sorin Sirkuksen juhlavuoden paikallisen yhteistyön teemaa loistavasti – viikonloppuna avautuu mahdollisuus kokea elämyksellistä sirkustaidetta historiallisessa miljöössä

Sorin Sirkus on mukana Finlaysonin alueen juhlaviikonlopun ohjelmassa 29.–30.8.2020. Luvassa on akrobatiaa ilmassa Finlaysonin Vanhan tehtaan seinällä. Esiintyminen suojeltujen rakennusten miljöössä ei ole jokapäiväistä sirkushuvia vaan toteutusta on valmisteltu yhdessä yli puolitoista vuotta, jotta yleisölle voidaan tarjoilla Finlaysonin historiaa kunnioittavaa, elämyksellistä sirkustaidetta.

Finlaysonin alueen 200-vuotisjuhlille räätälöityjen esitysten suunnittelussa pääyhteistyökumppani on ollut työeläkeyhtiö Varma, joka omistaa alueen rakennukset ja vastaa niiden ylläpidosta, vuokrauksesta, markkinoinnista ja kehittämisestä. 

– Finlaysonin alueesta on muodostunut monipuolinen tapahtuma-, kulttuuri- ja vapaa-ajankeskus, jossa on vakituisten tapahtumayritysten lisäksi myös aktiivinen, ympärivuotinen vaihtuva tapahtumaohjelma, jota toteutamme yhdessä lukuisten yhteistyökumppaneidemme kanssa, toteaa työeläkeyhtiö Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki.

– Nyt kun Finlaysonin alue juhlii 200-vuotista historiaa, olemme saaneet mukaan myös muita juhlavuottaan viettäviä tamperelaisia kulttuuritoimijoita kuten 35-vuotiaan Sorin Sirkuksen, jatkaa Niinimäki.

Sorin Sirkuksen tirehtööri Taina Kopraa Finlaysonin alue on kiehtonut pitkään. Ainutlaatuinen kohde kaupungin sydämessä ja tarjoaa korkeita paikkoja ja hienoa arkkitehtuuria, joka on ollut houkuttelevaa eri sirkuslajien näkökulmasta.

– Kun vastaan tuli mahdollisuus toteuttaa sirkusta Finlaysonin alueelle, tilaisuutta ei voinut ohittaa, sanoo Kopra.  

Alueen kiehtovia elementtejä ovat rakennusten korkeus, aukiot ja kujat. Sekä lauantaina että sunnuntaina kahdesti nähtävät sirkusesitykset Väinö Linnan aukiolla tarjoavat hyvän näkyvyyden yleisölle ja historiallisessa ympäristössä taiteilevat esiintyvät-ryhmän nuoret pääsevät korkealle.  

– Haluamme tarjota alueella kiinnostavaa, elämyksellistä ja ammattitaidolla toteutettua koko perheen kaupunkikulttuuria, joten kaikkien tamperelaisten tuntema Sorin Sirkus on meille oikein mieluisa yhteistyökumppani, sanoo Niinimäki.

– Nuorien akrobaattien taidokas numero Vanhan tehtaan seinällä tulee varmasti olemaan yksi juhlaviikonloppumme vetonauloista, Niinimäki lisää.

Sirkusnumeroiden ohjauksesta on vastannut Kopran kanssa toinen sirkusopettaja Laura Tikka. Numeroiden sirkusteknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Jouni Kivimäki, ja musiikin on säveltänyt Juho Fabrin. Esitykset Väinö Linnan aukiolla ovat lauantaina 29.8. klo 18.00 ja klo 21.00 sekä sunnuntaina 30.8. klo 16.00 ja 18.00. 

Finlaysonin alueen juhlaviikonloppu tukee Sorin Sirkuksen tämän vuoden 35-vuotisjuhlia. Juhlavuoden yhtenä teemana on paikallinen yhteistyö, ja yhteistyöhankkeet ovat tuttuja entuudestaan. Yhteistyökumppaneina sirkuksella on ollut esimerkiksi muita paikallisia taiteen perusopetuksen oppilaitoksia, joten yhteistyö kuvataiteen kanssa ei ole vierasta.

Finlayson Art Arean kaltaisen kuvataidetapahtuman kanssa tehtävä yhteistyö on kuitenkin uutta.

– Olemme aikaisemmin olleet projekteissa taidemuseoiden kanssa. FAA on kuitenkin tähän asti isoin kuvataidetapahtuma, jonka rinnalla saamme olla mukana, Kopra kertoo.

Finlaysonin alueen juhlaviikonlopun ohjelmaan kuuluu myös Finlayson Art Arean päätöstapahtuma, johon sisältyy esimerkiksi vedostusnäytöksiä, sirkuksellinen performanssi ja lastenkonsertti. Finlayson Art Arean näyttelyiden lisäksi avoinna ovat Werstaan näyttelyt.

 

Kuva: Mikko Vares. 
Kuvassa esiintyvät-ryhmän jäsenet Anna Knuuttila ja Sade-Maria Wiherkoski. 

The following two tabs change content below.

Pertti Huovinen

Kirjoittaja työskentelee Sorin Sirkuksen tuottajana.

Latest posts by Pertti Huovinen (see all)