sorinsirkus-uutiskirje

Sorin Sirkus Sanomat


Tässä uutiskirjeessä:
  • Sirkuskoulun uuden rehtorin terveiset
  • Sorin Sirkus vietti ensimmäistä kertaa Maailman sosiaalisen sirkuksen päivää
  • Lauantaina 21.4. juhlitaan Maailman sirkuspäivää nuorten esityksillä ja oheisohjelmalla
  • Sorin Sirkuksen kesäleireille mahtuu vielä!
  • Sorin Sirkus mukana eurooppalaisissa verkostoissa
  • Miltä kansainvälinen sosiaalisen sirkuksen ohjaajakoulutus tuntuu eli Ellun ja Ebenin seikkailut Euroopassa, osa 1
  • MEIDÄN STAGE tuo lavalle sirkuksen nuoret ja henkilökunnan sunnuntaina 22.4.

Sirkuskoulun uuden rehtorin terveiset

Merja_Koskenniemi_2018
Olen Merja Koskiniemi ja takanani on pitkä polku tanssin taiteen perusopetuksessa, ammatillisessa koulutuksessa ja free lancer -kentällä. Viimeiset yhdeksän vuotta olen työskennellyt Metropolia Ammattikorkeakoulussa kulttuurituotannon lehtorina ja tutkintovastaavana. Tanssia ja sirkusta olen katsellut myös kriitikkona koko 2000-luvun ajan. Koulutukseltani olen filosofian maisteri, lisäksi olen suorittanut taiteilijan pedagogiset opinnot ja opiskellut tanssia Hollannissa. Tällä hetkellä opiskelen johtajuutta Tampereen avoimessa yliopistossa.

Sorin Sirkusta seurasin ensin kriitikkona, sitten äitinä. Kun poikani eteni esiintyvät-ryhmään, minusta tuli Sorin suhteen työtön kriitikko. Seuraavaksi huomasin pitäväni tanssitunteja laajan oppimäärän ryhmille. Arvostan suuresti Sorin Sirkuksessa tehtävää työtä. Ammattikorkeakoulusta palaan tavallaan juurilleni, taiteen ja taiteen perusopetuksen pariin.

Sorin Sirkuksella on huikean hieno ja ammattitaitoinen henkilökunta. Sirkus taiteenlajina mahdollistaa monipuolisen ja avarakatseisen taidekasvatuksen. Sorin Sirkuksessa voi harrastaa, mutta myös treenata päämäärätietoisesti kohti sirkusammattilaisuutta. Minun tehtäväni rehtorina on tukea tätä toimintaa, luoda mahdollisuuksia.

Jos Sorin Sirkus ajatteli, että saa kriitikon suuni suljettua valitsemalla minut rehtoriksi, pieleen meni. Rehtorina minulla vasta onkin mahdollisuuksia kehua ja olla ylpeä Sorin Sirkuksesta!

Merja Koskiniemi

Sorin Sirkus vietti ensimmäistä kertaa maailman sosiaalisen sirkuksen päivää 7.4.2018

worldsocialcircusday07042018
Lauantaina 7.4.2018 Sorin Sirkus osallistui ensimmäistä kertaa Maailman sosiaalisen sirkuksen päivän (World Social Circus Day) viettoon Tampereella. Sirkusiltapäivä onnistui yli odotusten! Ammattilaisten esitysten jälkeen tarjoiltiin erilaisia sirkustyöpajoja sekä muunmuassa jongleerauspallojen tekoa ja ilmapalloeläinten askartelua. Päivä toi hymyn kaikkien osallistujien, ohjaajien ja talkoolaisten huulille. Tänä keväänä Sorin Sirkuksen sosiaalisen sirkuksen toiminnassa ovat mukana Lasten ja nuorten säätiön koordinoiman valtakunnallisen ESR-hankkeen ”Sirkuksesta siivet elämään” kautta maahanmuuttajataustaisia nuoret. Lisäksi Sorin Sirkus toimii Sopimusvuoren nuorten aikuisten ryhmien kanssa sekä Kylmäkosken vankilan asiakkaiden parissa.

Yhdessä tekeminen, ilon ja uusien asioiden löytäminen ovat sosiaalisen sirkuksen avainsanoja. Parhaiten sosiaalisen sirkuksen kokemuksista kertovat itse osallistujat. Katso Heikki Järvisen video Sopimusvuoren sirkusryhmäläisten ja heidän ohjaajiensa fiiliksistä tästä.
Lisätietoja Sirkuksesta siivet elämään –hankkeesta voi lukea täältä.

Lauantaina 21.4.2018 juhlitaan Maailman sirkuspäivää nuorten esityksillä ja oheisohjelmalla

webkoko_pose_uutiskirje
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun entinen ratsuväen vääpeli Philip Astley perusti ratsastuskoulun joutomaalle Lontoon Westminsterin sillan lähistölle ja ryhtyi järjestämään näytöksiä, joissa tehtiin uskaliaita temppuja hevosen selässä ympyrän muotoisella maneesilla. Huhtikuussa jo yhdeksättä kertaa järjestettävää Maailman sirkuspäivää juhlitaan eri maissa eri tavoin ja Suomessakin tapahtumia riittää Helsingistä Sodankylään.

Sorin Sirkuksen maneesin täyttävät lauantaina 21.4. taiteen perusopetuksen päättötyönsä esittelevät nuoret omilla teoksillaan. Esitysten välissä yleisön on mahdollista virkistäytyä erilaisissa työpajoissa ja toimintapisteillä. Koko perheen tapahtuma alkaa lauantaiaamuna kello 10.30 ja päättyy noin kello 17.30.
Liput ovat ennakkomyynnissä Holvi-palvelussa: https://holvi.com/shop/sorinsirkus.

Sorin Sirkuksen kesäleireille mahtuu vielä!

055_sorinsirkus_029
Sorin Sirkuksen suosituille sirkusleireille 4 – 6 v., 7 – 9 v. sekä yli 10 v. mahtuu vielä mukaan temppuilemaan! Ilmoittautuminen ja lisätiedot täältä

Sorin Sirkus mukana eurooppalaisissa verkostoissa

Caravan_general_assembly
Kun lähdetään edustamaan, niin edustetaan sitten kerralla ja paljon! Tirehtööri Taina Kopra osallistui maaliskuussa Brysselissä kolmeen tapahtumaan samalla matkalla 12.-14.3.2018. Caravan sirkusverkoston vuosikokoukseen kokoontui 16 sirkusorganisaation edustajat keskustelemaan toiveistaan, näkemyksistään ja ideoistaan verkoston toiminnan suhteen. Viime vuosina Caravanin nuoriso- ja sosiaalisen sirkuksen verkosto on laajentunut paljon, tällä hetkellä jäseniä on 28 organisaatiota Euroopassa, Aasiassa, Lähi-Idässä sekä Pohjois- että Etelä-Amerikassa.

Fresh Circus –seminaari kokosi Brysseliin 400 sirkusammattilaista 35 maasta keskustelemaan erilaisista teemoista. Caravan-verkosto oli mukana pitämässä työpajoja sekä osallistumassa keskusteluihin. Seminaarin kanssa samaan aikaan järjestettiin myös sirkusfestivaali Festival UP.

Miltä kansainvälinen sosiaalisen sirkuksen ohjaajakoulutus tuntuu eli

Ellun ja Ebenin seikkailut Euroopassa, osa 1

ctf3
Sorin Sirkuksen ja neljän muun sirkuskoulun järjestämä sosiaalisen sirkuksen ohjaajakoulutus alkoi maaliskuun lopussa ja Sorilta vuoden koulutukseen osallistuvat sirkusopettajamme Elina Mäkelä ja Ebenezer Aidoo.

”Tänä vuonna jouduimme jättämään virpomiset väliin, sillä aivan liian varhain palmusunnuntaina starttasi lentomme kohti Pariisia ja sosiaalisen sirkuksen CTF3-koulutusta. Ranskassa meitä odotti mukavan keväinen ja lämmin keli, ja pyörähdettyämme Bagneuxin lähiössä sijaitsevalla hotellillamme, päätimme lähteä katsastamaan paikalliset nähtävyydet siltä varalta, että meillä ei tulevalla viikolla olisi siihen aikaa tai jos vaikka Louvre sattuisikin katoamaan. Sunnuntain saldoksi jäikin hyvä yleiskäsitys Pariisin metroverkostostosta, Nutellan tahmaamat sormet, 11 kilometriä kävelyä ja kipeät jalat. Seuraavana päivänä pyörähtäisi käyntiin Circus Tranformation 3 in Action –koulutus, eikä meillä kummallakaan ollut oikein käsitystä, mitä viikko toisi tullessaan.

Koulutus järjestettiin Le Plus Petit Cirque du Mondessa (PPCM), jolla on pitkä historia myös sosiaalisen sirkuksen parissa. Ryhmämme koostui 20 osallistujasta 12 eri sirkuksesta ympäri Eurooppa ja pari osallistujaa oli lennähtänyt paikalle Guadelupesta asti. Melkoinen kielikylpy ja kulttuurien suloinen sekamelska oli siis luvassa, mutta porukkamme osoittautui oikein huumorintajuiseksi, ammattimaiseksi ja kokeneeksi kokoonpanoksi, jossa kaikkien kanssa oli helppo työskennellä ja jakaa kokemuksia.
CTF3-koulutus koostuu viidestä eri moduulista, neljästä viikon mittaisesta koulutusjaksosta eri puolilla Eurooppaa, joista tämä oli ensimmäinen ja sen teemana oli sosiaalinen konteksti. Viikon aikana teimme ryhmätöitä, joissa keskustelimme paljon ja pyrimme määrittelemään mm. sosiaalista inkluusiota, ympäristön vaikutusta projekteihin sekä sosiaalisen sirkuksen kohderyhmiä ja niiden tarpeita. Intensiivisen aivotyöskentelyn vastapainoksi leikimme paljon erilaisia pelejä ja leikkejä ja meille oli järjestetty myös parkour workshop.

Pääsääntöisesti päivät olivat pitkiä ja raskaita, mutta hyvin antoisia. Loppuviikosta porukka oli jo väsynyttä, mutta hyvällä yhteishengellä saimme tsempattua toisiamme jaksamaan. Kaikki jäivät innolla odottamaan seuraavaa koulutusjaksoa ja uutta yhteistä viikkoa. Sitä varten ei meidän kaksikon tarvitsekaan lähteä Nekalaa edemmäs kalaan, sillä koulutuksen toinen moduuli järjestetään Tampereella, täällä meillä Sorin Sirkuksella! Odotamme jo kovasti uusia ystäviämme tänne saapuvaksi, että saamme viedä heidät saunaan ja tarjoilla heille mustaa makkaraa!”

To be continued…
Seikkailuterveisin
Ellu & Eben

Meidän Stage tuo lavalle sirkuksen nuoret ja henkilökunnan 22.4.2018

Stagekuva
Esiintyvän ryhmän ja henkilökunnan oma Meidän Stage valtaa maneesin päättötöiden jälkeen su 22.4. klo 17. Lavalla nähdään jälleen vanhojen tuttujen kasvojen lisäksi muutamia uusiakin stagen valtaajia, sekä tietysti paljon uusia temppuja! Tämän kevään Meidän Stage on kokonaisuudessaan jo 11. Meidän Stage kautta aikojen! Älä siis missaa - vaan tuu kattoon!

"Hyvä boogie. Valoisa. Uusi aluevaltaus. Tanssillinen. Överi. Tunteikas. Kiihkeä. Vahva. Taitava. Vaiheessa. Päällekkäin. Interaktiivinen. Tuttu. Vieras. Ylösalaisin. Ylhäällä. Säätö. Tipahdus."


KOSKA: Sunnuntaina 22.4. klo 17, esityksen kesto n. 1h
MISSÄ: Sorin Sirkuksella
AI MISTÄ SAA LIPUT JA PALJONKO MAKSAA?: 5 €, vain ovelta ja vain käteisellä - myynti alkaa 1h ennen esitystä.
facebook instagram
MailPoet