sorinsirkus-uutiskirje

Sorin Sirkus Sanomat


Tässä uutiskirjeessä:
  • Tirehtöörin joulutervehdys
  • Sorin Sirkus iloitsee eduskunnan joululahjarahasta
  • Sirkuskoulun kuulumisia
  • Pallo hallussa!-esitys kokoaa keväällä satoja nuoria Tampere-talon isolle lavalle
  • Joululahjaidea: sirkuskurssit vauvoista aikuisiin!
  • Maahanmuuttajanuoria tukeva hanke jatkuu vuoden 2019
  • Sosiaalisen sirkuksen ohjaajakoulutuksen viimeinen lähijakso Irlannissa

Tirehtöörin joulutervehdys

uutiskirjeeseen_joulu_tirehtööritervehdys
Hyvä Sorin Sirkuksen ystävä!
Vuosi 2018 on ollut luova, työntäyteinen ja haastava. Taiteenperusopetuksen uudet opetussuunnitelmat, rahoituspohjan muuttuminen ja kasvava toiminta ovat pitäneet opettajat ja muun henkilökunnan kiireisenä. Talouteen liittyvät epävarmuustekijät ovat heijastuneet työtekijöiden työhyvinvointiin ja moniin tulevaisuuden suunnitelmiin. Ilokseni voin kertoa, että energisen ja osaavan henkilökunnan ansiosta sirkuskoulun toiminta, erilaiset hankkeet ja moninaiset yhteistyökuviot ovat kuitenkin olleet laadukkaita ja onnistuneita. Joulushow on jälleen kerännyt täydet katsomot ja tuonut lisää sirkustaiteelle ystäviä. Oppilaat, yleisö ja muut yhteistyökumppanit ovat olleet toimintaamme erittäin tyytyväisiä. Toivottavasti myös sinä!

Sirkustirehtööri ja Sorin Sirkuksen koko väki toivottaa teille kaikille
Rauhallista joulua ja menestystä vuodelle 2019!

Taina Kopra

Sorin Sirkus iloitsee eduskunnan joululahjarahasta

Sorin Sirkus ottaa ilolla vastaan eduskunnan myöntämän joululahjarahan, joka palauttaa sirkuksen saaman avustuksen hetkeksi vuoden 2017 tasolle. Vuonna 2018 sirkuksen saama avustus oli 75 000 € pienempi, joten nyt myönnetty rahoitus antaa tilaisuuden hieman hengähtää sekä vuoden lisäaikaa uusien rahoitusmallien etsimiseen ja kehittämiseen.

Sorin Sirkus on kiitollinen erityisesti eduskunnan sivistys- ja tiedejaostolle, Pirkanmaan kansanedustajille, Sirkuksen Tiedotuskeskukselle sekä kaikille Sorin Sirkuksen ystäville, jotka ovat auttaneet sirkusta tässä kiperässä tilanteessa.

Sirkuskoulun kuulumisia

uutiskirjeeseen_joulu_sirkuskoulun kuulumisia
Sirkuskoulun pikkujoulut sujuivat mukavissa merkeissä vanhempien oppilaiden esiintyessä nuoremmille tai oman ryhmän riemastuttavissa pikapikaa valmistuneissa esityksissä. Jotkut ryhmät katsoivat myös sirkusvideoita ja kaikki aloittivat joulun piparisyömiskauden!


Sirkuskoulun treenit jatkuvat 7.tammikuuta syksyn lukujärjestyksen mukaisesti, ainoastaan valinnaiset opintokokonaisuudet laajojen 5-7 -ryhmille muuttuvat. Luvassa on mm. katuakrobatiaa, tanssin ja sirkuksen yhdistämistä sekä omien lajien syventämistä esityksiksi. Opintokokonaisuuksilla syntyviä esityksiä voivat kaikki tulla katsomaan kevään SoriFest-tapahtumaan 27.huhtikuuta.

Blogissaan rehtori miettii, mitä kaikkea tulikaan tehtyä viime viikolla.

Sirkuskoulun toimisto toivottaa kaikille rauhallista ja valoisaa joulunaikaa ja vuodenvaihdetta!

JOULULAHJAIDEA: sirkuskurssit vauvoista aikuisiin

SONY DSC
JOULULAHJAIDEA: Vauva- ja taaperosirkuskurssit
Sorin Sirkus järjestää jälleen keväällä vauva- ja taaperosirkuskursseja. Seuraavissa ryhmissä on vielä tilaa:
Lauantaisin 19.1.-9.2. (4 kertaa)
Sorin Sylisirkus n. 4-9 kk:n ikäisille klo 12.30-13.30
Sorin Touhusirkus n. 6-14 kk:n ikäisille klo 11.00-12.00
Sorin Seikkailusirkus n. 1-2-vuotiaille klo 9.30-10.30

Lauantaisin 16.3.-6.4. (4 kertaa)
Sorin Vauhtisirkus n. 2-3-vuotiaille klo 11.00-12.00

Hinta 80 € / kurssi
. Ilmoittautuminen kursseille osoitteessa: https://sorinsirkus.inschool.fi/browsecourses

Jos hankit vauva- tai taaperosirkuskurssin lahjaksi, voit käyttää sirkuksen printtejä osana lahjaasi. Muista kuitenkin ensin ilmoittaa lapsi kurssille. Printit löytyvät täältä

Aikuisten kurssit
Avasimme uuden aikuisten kurssin: Aikuisten sirkusalkeet, keskiviikkoisin klo 19.15-21.15. Tunneilla harjoitellaan eri sirkuslajeja mm. jongleerausta, tasapainottelua ja lattia-akrobatiaa (ei ilma-akrobatiaa). Kurssin sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa ja sitä painotetaan osallistujien toiveiden mukaisesti. Opettaja vaihtelee tunnit sisällön mukaan. Hinta 221 €.
Ilmoittautuminen kursseille osoitteessa https://sorinsirkus.inschool.fi/browsecourses

Aikuisten ilma-akrobatian alkeis- ja jatkokurssi sekä akrobatian jatkokurssi ovat täysiä.
Kaikki aikuisten kurssit alkavat viikolla 3.

Taikurikerho
Kerho on tarkoitettu kaikille yli 10-vuotiaille taikuudesta kiinnostuneille, on sitten vasta-alkaja, harrastaja tai ammattilainen. Kerhoon voi tulla myös yhdessä vanhemman kanssa.

Taikurikerho kokoontuu tiistaisin klo 19.15-20.45
Sorin sirkuskoululaisille kerho on opetussuunnitelmaan kuulumaton lisätunti ja sen hinta on 51 € / kevät. Merikarhuille ja sirkuskoulun ulkopuolisille osallistujille Taikurikerhon hinta on 193 € / kevät.
Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen merja.koskiniemi(a)sorinsirkus.fi

Sirkuksen vuoden 2019 ensimmäiset lomaleirit järjestetään hiihtolomalla viikolla 9. Ilmoittautuminen aukeaa tammikuussa. Lisätietoja https://www.sorinsirkus.fi/lyhytkurssit/lomaleirit/t

Pallo hallussa!-esitys kokoaa keväällä satoja nuoria Tampere-talon isolle lavalle

pallohallussa 3
Maaliskuussa järjestettävä Pallo hallussa! kokoaa satoja nuoria esittelemään taidettaan ja rakentamaan vuorovaikutusta eri taiteenalojen välille. Esityksen toteuttavat yhteistyössä Tampere-talo, Sorin Sirkus, Tampereen konservatorio, Pirkanmaan musiikkiopisto, Sara Hildén -akatemia sekä Taito Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä. Pallo hallussa! esitetään sunnuntaina 24.3. klo 17 Tampere-talon Isossa salissa. Lisäksi maanantaina 25.3. klo 10 on luvassa koululaisesitys, johon kutsutaan pirkanmaalaisia koululaisia. Esityksen käsikirjoittaa ja ohjaa Sorin Sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra.

Pallo hallussa! -esityksen pääosassa on yli 450 taitavaa lasta ja nuorta. Luvassa on orkesteri- ja kuoroesityksiä, musiikin ja sirkuksen virtuooseja, rytmiryhmiä, tanssijoita sekä visuaalista tykitystä ja animaatioita. Nuoret taiteilijat pääsevät samalla tutustumaan toistensa taiteenaloihin ja etsimään uusia yhteistyömalleja tulevaisuutta varten. Esityksen teemana nuoret pohtivat erilaisten kulttuurien kohtaamista ja maapallomme nykytilaa.

Projektissa mukana olevat taiteen perusopetusta järjestävät oppilaitokset toteuttivat yhteisen Suomi100-videoteoksen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Oppilaitosten välinen yhteistyö on teoksen valmistumisen jälkeen tiivistynyt entisestään. Kuluvan vuoden elokuussa käyttöön otetuissa uusissa opetussuunnitelmissa otetaan entistä paremmin huomioon myös taiteiden välinen yhteistyö, jota myös Pallo hallussa! -esitys edustaa.

Pallo hallussa! Tampere-talossa 24.–25.3.
www.tampere-talo.fi/pallohallussa

Su 24.3. klo 17 Iso sali
Liput: Aikuiset 25 €, lapset 20 €, perhelippu (max 2 aikuista + 2 lasta) 80 €.

Ma 25.3. klo 10 Iso sali
Koululaisnäytös. Liput ja lisätiedot koululaisryhmille: pallohallussa@sorinsirkus.fi

Maahanmuuttajanuoria tukeva hanke jatkuu vuoden 2019

pyramidijuttu_kuva - Copy
Sorin Sirkus on mukana valtakunnallisessa Sirkuksesta siivet elämään -hankkeessa, jossa maahanmuuttajataustaiset nuoret kehittävät elämäntaitojaan sosiaalisen sirkuksen keinoin. Nuoret harjoittelevat sirkusta ja löytävät samalla omia vahvuuksiaan sekä vahvistavat itsetuntoaan ja sosiaalisia taitojaan.

Sorin Sirkuksella on syksyllä ollut käynnissä kolme hankkeen ryhmää. Toimintaan ovat osallistuneet viikoittain osana koulupäiväänsä Etelä-Hervannan koulun erityisluokka, Juhannuskylän koulun LUMO-luokka ja Tampereen aikuislukion aikuisten perusopetusryhmä. Lisäksi Hatanpään koululla on pidetty kerran viikossa välituntisirkusta, jossa oppilaat ovat päässeet kokeilemaan eri sirkusvälineitä.

Nuoret ovat osallistuneet innokkaasti toimintaan ja oppineet syksyn aikana jo paljon uutta. Ryhmissä on päästy kokeilemaan laajasti eri sirkuslajeja ja saatu onnistumisen ja itsensä voittamisen kokemuksia. Toiminta jatkuu vielä ensi vuoden, ja tavoitteena on saada mukaan vielä lisää nuoria.

Sirkuksesta siivet elämään -hanketta koordinoi Lasten ja nuorten säätiö, ja se toteutetaan neljän esittävän taiteen organisaation, Suomen Nuorisosirkusliiton sekä Nuorisotutkimusseuran kanssa. Kaksi- ja puolivuotisen hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
SSE-logot-vaaka

Sosiaalisen sirkuksen ohjaajakoulutuksen viimeinen lähijakso Irlannissa

CTF3_irlanti
Sorin Sirkus kouluttaa sosiaalisen sirkuksen ohjaajia yhteiseuroopplaisella Circus Transformation- mallilla. Viimeisen vuoden ajan koulutuksessa ovat olleet mukana Sorin Sirkuksen ohjaajat Elina Mäkelä ja Ebenezer Ackom-Aidoo. Tässä heidän kuulumisensa koulutuksen viimeiseltä lähijaksolta Irlannista:

"Joulukuu pyörähti osaltamme käyntiin sateisessa ja koleassa Irlannissa. Matkasimme Dublinin kautta viettämään viimeistä yhteistä koulutusviikkoa CTF-porukkamme kanssa ihanaan Galwayn pikkukaupunkiin. Koko viikon satoi päivittäin, joten mukaan pakatut Hai-saappaat olivat kovassa käytössä. Galway Community Circus oli sisätiloiltaan kovin kylmä ja kalsea ja ryhmäläisemme haaveilivatkin päivittäin saunaan pääsystä.

Viimeisen viikon teemana oli luovuus ja sirkustekniikat. Viikon aikana sekä kouluttajamme että omat ryhmäläisemme pitivät meille hauskoja työpajoja eri sirkuslajeista, joista sai paljon uusia ideoita omaan työhön. Harjoittelimme mm. erilaisia jongleeraustekniikoita yhdellä pallolla, mimiikkaa, hyppistä sekä pariakrobatiaa. Erään päivän päätteeksi pistimme sirkuskoululla pystyyn yhdessä ”sirkusmuseon”, jossa yleisö kiersi paikasta toiseen katsomassa valmistamiamme miniesityksiä. Pohdimme myös luovuuden merkitystä, etiikkaa ja moraalia sekä harjoittelimme eri tapoja rakentaa numeroita ja opettaa luovuutta. Valmistimme viikon lopuksi koko ryhmänä oman esityskokonaisuuden, jossa kaikki pääsivät viimeinkin hyödyntämään omia sirkustekniikoitaan ja vahvuuksiaan.

Viimeisenä iltana tunnelma oli haikea, sillä tiesimme, että tuskin tulisimme enää tapaamaan kokonaisuudessaan tällä samalla porukalla. Neljän viikon aikana porukkamme ehti luoda ihan omanlaisensa ja hyvin persoonallisen sirkusperheen, jota kaikki ryhmäläisemme jäävät takuulla kaipaamaan. Parasta näissä neljässä viikossa oli uusien ihmisten tapaaminen, toistemme kulttuureihin tutustuminen ja valtava määrä uusia leikkejä kotiin viemisiksi. Toki koulutus opetti paljon myös sosiaalisesta sirkuksesta ja sen tärkeydestä ja tarpeellisuudesta. Varmasti tapaamme useiden ryhmäläistemme kanssa vielä tulevaisuudessa, sillä moni osallistujistamme työskentelee sirkuskouluissa, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä Sorin Sirkuksen kanssa. Kaiken kaikkiaan CTF oli hieno kokemus ja kannustammekin kaikkia osallistumaan kaikenlaiseen kansainväliseen toimintaan, jos sellaiseen on vain mahdollisuus!

THE END"

Ellu ja Eben

facebook instagram
MailPoet